AMSTERDAM – In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Moving On van Gem.

Toen de bandleden van de Utrechtse rockformatie Gem aan zanger Maurits Westerik meedeelden dat ze ermee ophielden, besloot die laatste alleen verder te gaan. Op 1 september verscheen het vierde Gem-album Hunters Go Hungry, het tastbaar resultaat van de vruchtbare periode die op het slechte nieuws volgde.

Moving On is na Call Me Down To Ohio de tweede single van het album. “Ik was eerlijk gezegd wel een beetje teleurgesteld”, vertelt Westerik over de breuk. “Ik dacht: is dit het dan? Ik wil al van jongs af aan platen maken en met een band het land en dat gevoel heb ik nog steeds heel sterk.” Maar het ging niet meer.

Althans, niet in die samenstelling. De Gem United-avond in Tivoli (op 4 december 2009) ter ere van het vijfjarig bestaan van de band, beschouwt Westerik als een keerpunt. “Dat vond ik een hele mooie avond, maar daarna was de vraag: hoe nu verder? Ik merkte aan mezelf dat ik heel graag het creatieve proces weer wilde omarmen. Dat miste ik door al het spelen.”Die behoefte werd door de andere bandleden niet gedeeld. “Een half jaar in nieuw materiaal duiken betekende voor mij ook sowieso een jaar niet spelen”, vertelt Westerik. “We hadden het er in januari, februari over en toen zeiden die jongens: we voelen het niet meer.”

Jeroen Kikkert, een goede vriend van Westerik en tevens bandlid van Gem, kwam met het advies om het een keer alleen te proberen. “Hij zei: ‘Je hebt nu drie bandplaten gemaakt, misschien moet je het gewoon eens zelf doen.”

Brood

In retrospectief kan Westerik vaststellen dat de gang van zaken misschien wel een zegen is geweest. “In eerste instantie was het een klap, maar uiteindelijk een opluchting. Omdat ik niet meer rekening hoefde te houden met anderen en met het feit dat er voor hen brood op de plank moest komen.”

Moving On staat als geen ander nummer op Hunters Go Hungry symbool voor de ‘wederopstanding’ van Westerik. “Uit dat nummer blijkt dat ik mezelf over de teleurstelling heen heb geholpen. Dat ik gewoon verder wilde en muziek maken het allerbelangrijkste vindt.”


De intieme clubtour van Gem start op 4 november in Breda. Speeldata zijn te vinden in de touragenda van Gem.