AMSTERDAM – De Nederlandse zangeres Marg van Eenbergen belandde in de Zweedse bossen, met een nieuw album van haar alter ego Gram als resultaat. NU.nl sprak de zangeres.

Drie jaar terug bracht ze haar eerste cd uit als Gram: Four Letter Word. Daarvoor maakte Van Eenbergen al furore met een andere band, genaamd Seedling, die er in 2004 mee ophield. “Ik merkte dat ik na de vorige plaat heel veel solo geboekt werd. Maar dat past op de een of andere manier toch niet bij mij”, aldus de zangeres.

Inmiddels timmert de muzikante dus alweer een tijdje solo aan de weg (behalve tijdens de shows dan) en moet Play Me een nieuw tijdperk inluiden. Een positiever tijdperk als het even kan, want het opnameproces van het album verliep in eerste instantie bepaald niet florissant. “Ik zag het eigenlijk helemaal niet meer zitten na die burn-out.”

“Toen bood een vriend van mij toevallig aan dat ik een tijdje in een huisje in Zweden mocht zitten. Daar ben ik heen getrokken met wat geleende apparatuur en ben ik weer muziek gaan schrijven.”

Onrustig

Zweden zorgde voor voldoende inspiratie. Zo belandde ze op een duistere plaats die uiteindelijk aan de basis zou staan van Lisa & Matthew, het duet met Luck Fonz III. “Ik liep een tijdje rond en belandde bij een meer dat me heel onrustig maakte”, vertelt Van Eenbergen.

“Later ontdekte ik dat er op die plaats een paar mysterieuze en lugubere dingen hebben plaatsgevonden. Daar wilde ik graag iets mee doen. Uiteindelijk is het nummer ook heel vaag geworden; je kunt niet precies zeggen waar het over gaat.”

Duet

“Simon (Akkermans, producer en lid van C-Mon & Kypski, red.) en ik waren het er over eens dat het een duet moest worden en dachten allebei meteen aan Otto (Wichers, alias Lucky Fonz III, red.) en gelukkig wilde hij ook graag meedoen”, zegt ze, waarna ze verder opmerkt dat Akkermans sowieso erg belangrijk is geweest voor het album.“Met name het feit dat we de hele dag in Kytopia (werkruimte van Kyteman, red.) werkten, bracht veel voordelen met zich mee. Als er een keer een partij ingespeeld moest worden, op wat voor instrument dan ook, was er altijd iemand om het meteen te doen. En te gek natuurlijk dat Kyteman ook een partij heeft ingespeeld op de plaat.”