AMSTERDAM – Nederland en de Britse band Crystal Fighters liggen elkaar. "Nederlanders hebben een bijzonder goed gevoel voor humor", vindt zanger/gitarist Sebastian Pringle.

Crystal Fighters debuteerde begin dit jaar met het album Star Of Love. In de twee jaar daaraan voorafgaand bracht de groep meerdere singles uit, maar tot wijdverbreid succes leidde dat niet. Plage eindigde gek genoeg alleen in Nederland hoog in de hitlijsten. Dat het nummer het juist hier zo goed doet, verbaast Pringle niet.

“Misschien ligt dat aan het taalkundige spel dat gespeeld wordt”, zegt hij met uitgestreken gezicht. “Want de Nederlanders zijn natuurlijk erg sterk op dat gebied.” Terwijl zijn bandmaatjes Gilbert Vierich en Graham Dickson beginnen te lachen, wijst Pringle ook op het “element van plezier” in Plage.

Daar weten de Nederlands met hun goede gevoel voor humor volgens hem wel raad mee. “Het nummer bevat een bepaald soort dubbelzinnigheid die zij wel kunnen waarderen.” Even later voegt de langharige zanger daaraan toe: “Het is een vrolijk liedje. Mensen houden van vrolijke muziek.”

Nee, voor diepzinnige beschouwingen moet je niet bij Crystal Fighters zijn. Al is Vierich niet te beroerd om af en toe serieuzer uit de hoek te komen, daarbij lacherig aangehoord door zijn collega’s. “We hebben natuurlijk nog niet zo heel veel gedaan”, zegt hij als hem gevraagd wordt naar de plannen voor de nabije toekomst.

Op Star Of Love maakte Crystal Fighters veel gebruik van traditionele Baskische instrumenten. Door de cultuur van het Baskenland, de regio die een deel van Noordwest-Spanje en Zuidwest-Frankrijk beslaat, als inspiratiebron te gebruiken in zowel hun muziek als teksten kreeg de band een eigen karakter.

Interesses

“We zijn nog steeds heel erg geïnteresseerd in de Baskische cultuur, muziek en mythologie”, zegt Vierich als het op stapel staande tweede album ter sprake komt. “We denken dat we op het eerste album nog niet al onze interesses naar voren hebben gebracht. Er is nog een hoop te ontdekken.”

Pringle behoedt Vierich ervoor al te veel weg te geven over de opvolger van Star Of Love, die als het aan Crystal Fighters ligt in het voorjaar van 2012 uitkomt. “De onderwerpen zijn nog volop in ontwikkeling en houden we geheim”, aldus Pringle.


Crystal Fighters staat op 8 december in Oosterpoort, Groningen en op 9 december in Klokgebouw, Eindhoven.