AMSTERDAM – Singer-songwriter Ben Howard uit Devon wist zonder een album op zak door te dringen tot de internationale muziekwereld. NU.nl praat met Howard over zijn debuut Every Kingdom.

Howard is een 24-jarige enthousiasteling die zijn muziek snel wil verspreiden. Daarom koos hij ervoor om nog voor het debuutalbum een EP uit te brengen als voorproefje. "Het duurde me te lang, en de fans ook", vertelt hij. "Er moest iets komen."

Deze Old Pine EP verzachtte het lange wachten op een release. "Door het touren ging er erg veel tijd in het album zitten. Ondertussen wilden fans mijn muziek kopen of thuis terugluisteren. Het uitbrengen van een korte EP was een goede tussenweg."

Every Kingdom borduurt verder voort op de EP, maar laat wel een enorme groei horen. Howard: "Het is een voller geluid. We hebben het grootser aangepakt, met meer instrumenten en lagen en het heeft soms een donker randje."

Trots

Howard, die hier en daar al de Engelse Jack Johnson wordt genoemd, wordt live versterkt door drummer en bassist Chris Bond en celliste India Bourne. "Bond heeft de volledige productie van de plaat op zich genomen. Ik ben enorm trots op hem."

Hoewel Howard erg tevreden is met het eindresultaat van het album, hecht hij meer waarde aan optreden dan aan het uitbrengen van releases. "Door de illegale downloads is een artiest afhankelijk van shows. Daar moet hij zich gaan bewijzen."

Overleven

"Live wordt het kaf van het koren gescheiden. Afgelopen weken zag ik optredens van Mumford & Sons, Foals en Willy Mason. Stuk voor stuk briljante liveartiesten. Die zullen overleven in deze wereld, en daar gaat het uiteindelijk om."

Howard heeft genoeg kansen om zich te bewijzen. Dit najaar staat hij bijna dagelijks op de planken. "Je kan me overal neerzetten, ik vind het altijd leuk om te spelen. Of het nu voor 20 of 20.000 man is. Een muzikant moet zich kunnen aanpassen, vind ik."

Grenzen

Maar de Engelsman trekt wel zijn grenzen. “Ik heb nooit van grote massa’s gehouden, daar lag ook nooit mijn ambitie. Over vijf tot tien jaar zou ik wel grote zalen willen spelen, maar geen stadions of sporthallen.”

Howard sluit af: “Als je zo succesvol bent, komt er meer kijken: het beroemd zijn zelf. Dat is echt de keerzijde van deze baan. Ik wil gewoon spelen en mijn muziek verspreiden. Dat celebrityleven zal nooit iets voor mij zijn.”
 

 

Ben Howard staat op 16 november in Oosterpoort, Groningen, 20 november op Songbird Festival, Rotterdam, 21 november in De Duif, Amsterdam en 2 december in Doornroosje, Nijmegen.