AMSTERDAM – The Fudge heeft een opzwepende mix van rock en andere stijlen gebundeld op het album Morning Comes Again. Nu.nl spreekt zanger Midas Treub en drummer Florent de Jong over hun plannen.

"Magnetic rock", noemen ze hun stijl zelf. "Het is een echte rockplaat, maar laat verschillende andere stijlen doorschemeren", vertelt Treub. “Dat komt waarschijnlijk door de verschillende achtergronden van de zes bandleden,” voegt De Jong toe. Het verrassende geluid van The Fudge is ook bij de muziekcritici niet onopgemerkt gebleven.

Het zestal viel enorm in de smaak bij De Grote Prijs van Nederland, won de Make More Music-competitie en tourt nu mee in de Popronde. Treub: "Het is goed om mee te doen aan zulke initiatieven, maar je moet wel weten wanneer je moet stoppen."

"Met het geld dat we hebben gewonnen konden we mooi onze studiotijd betalen, maar het hele competitie-gedoe is eigenlijk niets voor ons." Het nieuwe album, dat werd gepresenteerd in een uitverkochte kleine zaal van Paradiso, is volgens De Jong een samenvatting van een jaar lang muziek maken.

Concept

"Het is geen conceptalbum, maar meer een collectie van het afgelopen jaar." De samenstelling op het album is dan ook geheel natuurlijk ontstaan. Treub: "We hebben de nummers niet vanuit een thema of plan geschreven, alles ging vanzelf. Voor het volgende album gaan we misschien wel binnen een concept schrijven."

Morning Comes Again klinkt niet alleen professioneel, maar is ook een lust voor het oog. "Onze gitarist Max (Westendorp, red.) heeft het gehele artwork van het album uitgetekend,en ook de video van onze single Too Busy Being Delicious gemaakt."

Helpen

Een ander deel van de bezigheden gaf de band uit handen na het tekenen bij platenlabel Suburban. "Het is heel fijn dat ze zo’n goed netwerk hebben en ons kunnen helpen met promotie en zakelijke dingen," vertelt Treub."Het ouderwetse beeld dat bands soms van platenlabels hebben klopt niet. Het zijn fijne mensen die je steunen en goed meedenken." Ook de artistieke vrijheid blijft behouden. De Jong: "We nemen keuzes in goed overleg, er wordt ons niets opgedrongen."

Lowlands

Al genietend van het succes en de kansen waarmee The Fudge met dit nieuwe album te maken krijgt, dromen De Jong en Treub vast verder. "Eurosonic of Lowlands zou geweldig zijn. Maar we willen ook vaker in het buitenland spelen."

Een zeker optreden in Duitsland behoort nog steeds tot de hoogtepunten van de band. "Op de een of andere manier wordt onze muziek daar erg goed ontvangen. Het publiek gaat uit zijn dak. In Nederland zijn de mensen soms wat stijfjes", lacht Treub.
 

The Fudge staat op 4 november in Shannons Irish Pub te Venlo, in het kader van Popronde.