AMSTERDAM – Na lang wachten is het dan eindelijk zo ver, de release van Gers Pardoels debuutalbum Deze Wereld Is Van Jou is een feit. NU.nl sprak het jonge raptalent – alweer de zoveelste uit de TopNotch-stal – over zijn debuut en de weg er naartoe.

“Mijn eerste aanraking met hiphop begon bij Kriss Kross. Ik geloof dat ik acht was toen zij met Jump de hitlijsten bestormden. Mijn broertje en ik, ook een tweeling, vonden die gasten gewoon zo stoer. De hele houding, maar ook de omgekeerde baggybroeken. We deden ze maar al te graag na.”

Met de presentatie van zijn debuutalbum Deze Wereld Is Van Jou lijkt er een nieuw tijdperk aangebroken voor de jonge rapper. “Het heeft best lang geduurd, acht jaar om precies te zijn. Het was hard werken en veel leren, maar uiteindelijk heb ik het doel bereikt. Mijn eerste album is klaar; mijn droom is verwezenlijkt.”

De opgetogen Gers geeft vervolgens een verklaring voor het langzame pad naar succes. “Het was mijn eigen schuld. Ik was nooit snel tevreden en had altijd wel iets aan te merken op mijn raps, de zang of de productie.”

Emotie

“In de acht jaar die ik nodig had om dit punt te bereiken, heb ik vooral geleerd wat een liedje bijzonder maakt. Dat is namelijk de emotie die men erin weet te verwerken. Muziek moet wat met je doen; een bepaald gevoel beschrijven of zelfs versterken. En dat bereik je door altijd iets van jezelf in de muziek te stoppen.”

“Ik ben echt heel blij met het eindresultaat”, zegt Gers over Deze Wereld Is Van Jou. “Toen ik begon wist ik nog helemaal niet waar ik naartoe wilde met dit album. Qua sound streefde ik altijd naar een grotere diversiteit en de inhoud hield ik het liefst zo dicht mogelijk bij mezelf. Dit project dient vooral als een korte introductie van de persoon die ik ben. En die missie is volbracht.”

Kneden

Door de jaren heen is hiphop uitgegroeid tot een ware levensstijl. De in Rotterdam woonachtige Gers verklaart de aantrekkingskracht als volgt: “Ik vind het ontzettend mooi om die groei van hiphopcultuur in Nederland van dichtbij te hebben meegemaakt. Het blijft immens populair, ongeacht de grote trendverschuivingen binnen het genre.”“Hiphop is iets dat je kunt kneden tot iets wat helemaal van jou is. En daar ligt naar mijn mening de grootste kracht van deze kunstvorm. Mensen moeten alleen wat meer lef vertonen als het gaat om je eigen ding doen. Men hoeft niet bang te zijn om ‘out of the box’ te denken. Maak je niet druk of iets wel of niet hiphop is en maak gewoon wat jezelf leuk vind.”

Samenwerking

Het Opposites-nummer Broodje Bakpao leverde Gers de nodige media-aandacht op en resulteerde uiteindelijk in een platencontract bij hiphoplabel TopNotch. Gastoptredens ritselen voor zijn debuut bleek een stuk makkelijker te gaan. “Opeens kenden heel veel mensen in de muziekindustrie mijn naam. Na Broodje Bakpao waren de deuren wagenwijd open.”

“Opeens zijn de verbindingen naar andere artiesten een stuk korter dan je denkt. Zo ging het ook met Guus Meeuwis. Hij is de onbetwiste koning van Brabant, als je het mij vraagt, in ieder geval qua zang. De beat had ik al klaar liggen. Guus kwam bij mij langs en deed zijn ding. Binnen een paar uur was de track opgenomen.”

Trots

De keuze om zelf een groot gedeelte van de productie voor rekening te nemen was een logische volgens Gers. “Niemand wilde mij voorzien van beats, daar was ik volgens sommigen te nep voor. Daarom besloot ik op een gegeven moment zelf maar beats te gaan maken. Met behulp van vrienden en het internet heb ik geleidelijk geleerd een muziekstuk te produceren. Ook rappen kon ik niet. Dat heb ik moeten leren en daar schaam ik me niet voor.”“Nadat ik me jarenlang heb verdiept in de productie en zang, durf ik nu eindelijk met trots te zeggen dat ik kan rappen. Ik kan muziek maken. Iedereen wil altijd de beste zijn in hiphop, maar voor mij is de wetenschap dat ik het kan voldoende. De jongens die het hardst schreeuwen dat ze de beste zijn, proberen op die manier alleen maar hun eigen onzekerheid te maskeren.”