AMSTERDAM - Algemeen directeur Richard Zijlma van het Amsterdam Dance Event (ADE) is buitengewoon tevreden over het verloop van het evenement, dat maandagochtend in de vroege uurtjes afloopt.

''Iedereen die er toe doet in de dancescene, was aanwezig, onder wie topdj's als David Guetta en Armin van Buuren'', zei Zijlma.

In totaal kwamen ruim 3000 professionals uit de dance-industrie af op de vele lezingen, debatten en honderden optredens in de hoofdstad.

Stampvol

ADE telde dit jaar minimaal 140.000 festivalbezoekers. ''Overal was het stampvol, ook al op woensdagavond.'' Vorig jaar bezochten ongeveer 120.000 mensen een van de optredens op tientallen podia, waaronder de Melkweg Amsterdam.

Volgens Zijlma legt dit succes een goede basis voor nog meer groei volgend jaar. Nieuw ditmaal was bijvoorbeeld de ADE University, waarbij professionals voorlichting geven aan studenten. Hiervoor was meer belangstelling dan er plek was.

Beste dj

Donderdagavond werd voor het eerst in Amsterdam bekendgemaakt wie er dit jaar bovenaan de toonaangevende dj top 100 staat van het Britse DJ Magazine, wat voorheen in Londen gebeurde.

Dat de Franse David Guetta zijn Nederlandse collega Armin van Buuren van de troon stootte als populairste dj van de wereld, mocht de pret niet drukken. ''De Nederlandse dancescene is zo goed vertegenwoordigd in de dj top 100, dat Nederland absoluut toonaangevend blijft'', meent Zijlma.

Top 20

Behalve Van Buuren eindigden ook Tiësto (3), Afrojack (7) en Dash Berlin (8) in de top tien. Onder meer Fedde Le Grand (14), Sander van Doorn (16), Willem Rebergen (17) en Ferry Corsten (18) en Laidback Luke (20) vonden zichzelf terug in de top 20.

ADE is de afgelopen jaren uitgegroeid tot ’s werelds meest toonaangevende conferentie over elektronische muziek en het grootste clubfestival ter wereld.