AMSTERDAM - Zangeres Wende Snijders brengt deze week haar dvd Carré uit, met een liveregistratie van haar voorstelling in het befaamde Amsterdamse theater. In plaats van een reguliere presentatie, kiest Snijders echter voor een lezing.

De lezing heeft de titel Het Belang Van Dromen, met bijdragen van onder meer schrijver Guus Kuijer en ontwikkelingspsychopatholoog Rutger Engels. "Ik had natuurlijk ook gewoon een bekende Nederlander kunnen vragen om mijn dvd uit te reiken", zegt Wende Snijders tegen NU.nl. "Maar hoe suf is dat?"

Omdat Snijders met haar optreden in Carré haar grote droom waarmaakte, lag dit thema voor de artieste voor de hand. "Ik ging associëren; wat is een droom en waar begint het? Boeken als The Secret word ik heel erg misselijk van. Ik wilde het minder zweverig, heel concreet en praktisch."

Ook Jan-Jaap van der Wal komt iets vertellen. "Dat heeft te maken met een ander verhaal", licht Snijders toe. De zangeres vertelt hoe de cabaretier haar heeft geholpen. "Toen ik mijn eerste show maakte, heb ik subsidie aangevraagd, maar niet gekregen. Toen heb ik brieven geschreven aan mensen om mij geld te geven."

Schilderij

"Ik schreef; 'Jullie krijgen je geld terug als ik in Carré sta.'" In plaats van hun geld terug te krijgen konden mensen er ook voor kiezen om een schilderij te ontvangen van het project Paint The Future, waarmee kinderen uit derdewereldlanden worden geholpen. "Jan-Jaap is één van de mensen die mij toen geholpen heeft, dus ik vind het heel tof dat hij nu een praatje houdt."

Snijders ziet de lezing zaterdagavond en de live-dvd als een nieuw ijkpunt in haar carrière. "Het is ook een afsluiting van dit hoofdstuk; het hele No. 9-traject (haar voorgaande studioalbum, red.), tot al die voorstellingen", stelt ze. "Ook wel vanaf mijn elfde tot nu, tot en met Carré."


De lezing Het Belang Van Dromen vindt zaterdagavond plaats in Carré, Amsterdam. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.