AMSTERDAM – Een Facebook-pagina moet er dit jaar voor zorgen dat Smells Like Teen Spirit met kerst op nummer 1 staat in de Britse Top 40. Dit om te voorkomen dat de winnaar van het televisieprogramma X Factor op de eerste plek terecht komt.

Dat meldt de Britse muzieksite Rock News Desk.

Ruim twaalfduizend mensen hebben zich al aangemeld op de Facebook-pagina Nirvana For Christmas No. 1. De pagina is in het leven geroepen nadat hulporganisatie Rhythmix in een juridische strijd verwikkeld raakte met X Factor.

Een popgroep uit de televisietalentenjacht heeft ook de naam Rhythmix meegekregen. Omdat de makers van X Factor de naam van de groep niet willen veranderen, lopen de juridische kosten voor de in Brighton gevestigde hulporganisatie in de papieren.

Intentie

Duizenden Facebook-gebruikers steken het goede doel een hart onder de riem, met de intentie om Nirvana’s rockhit Smells Like Teen Spirit van het album Nevermind te downloaden. Het nummer kwam in 1991 niet verder dan de zevende plek van de singleslijst in Groot-Brittannië.

In 2009 werd al een soortgelijke actie op de socialmediasite op touw gezet. Toen wist Rage Against The Machine te voorkomen dat X Factor-winnaar Joe McElderry op 1 terecht kwam in de Britse Top 40. In Nederland ontstond in 2005 commotie om de boyband Men2B uit Popstars – The Rivals, omdat de bandnaam tevens een vorm van kanker aanduidt.