AMSTERDAM – Met 3FM Megahit Something In The Water veroverde de Nieuw-Zeelandse Brooke Fraser deze zomer Nederland. Haar derde album Flags volgde op een periode van twijfel. "Ik heb me een tijd lang afgevraagd waarom ik muziek maakte", zegt Fraser.

In haar ideale wereld zou ze geen interviews geven en zo de mystiek rond haar persoon in stand houden, maar Brooke Fraser (27) heeft geen keus. "Om mensen de kans te geven mijn muziek te ontdekken en er een band mee op te bouwen," zegt ze, "moeten ze er wel weet van hebben."

Ze vindt dat ze een verantwoordelijkheid heeft, ook ten opzichte van de mensen die zo hard werken om haar muziek in Europa aan de man te brengen. Op haar derde album Flags heeft Fraser bewust meer afstand tussen zichzelf en de liedjes gecreëerd, vertelt ze. "Mijn tweede album Albertine (2006, red.) was afmattend."

"De nummers waren heel persoonlijk en dat eiste heel veel van me. Ik zag in dat ik, om dit te kunnen blijven doen, een manier moest vinden waarop ik nog steeds mijn persoonlijke verhalen kon vertellen, maar meer vanaf de zijlijn. Meer als verteller dan als hoofdpersoon."

Zichzelf volledig blootgeven in haar muziek doet Fraser niet meer en ook tijdens interviews laat ze niet het achterste van haar tong zien. "Wat mensen in interviews en op het podium van mij zien, is slechts een klein deel van mijn persoonlijkheid."

"Een belangrijk onderdeel van het muzikantschap is het vinden van een goede balans; je kunt niet alles weggeven. Je moet op een verstandige manier omgaan met waar je mensen toegang tot geeft. Het heeft behoorlijk lang geduurd voor ik daarachter was en ik ben nog steeds lerende."

Heilig

Fraser heeft soms het idee dat ze in de verkeerde tijd geboren is, met de niet te stoppen behoefte aan informatie. "Alles wordt vastgelegd", verzucht ze. "Niets is meer heilig." Tegelijkertijd geeft ze de onomkeerbaarheid van de situatie toe. "Als alles precies zo ging als ik het wilde, dan zou ik waarschijnlijk een verschrikkelijk mens zijn."

Over haar leven na de muziek maakt ze zich dan ook niet druk. "Ik weet dat ik niet altijd zal blijven toeren en platen zal opnemen. Als die periode ten einde komt, zal ik daar vrede mee hebben. Ik heb een geweldige verzameling vrienden die van me houden om wie ik ben en niet om wat ik doe."