AMSTERDAM – Zanger Dotan begint aan zijn eerste clubtour en hij vertrekt naar Nigeria voor een project van Amnesty. Het levert wellicht ook mooie zoekresultaten op. "Ik heb een keer mijn naam gegoogled", zegt hij tegen NU.nl. "Dat doe ik ook nooit meer."

In mei verscheen Dotans debuutalbum Dream Parade. "Het resultaat van vier jaar werken", aldus de muzikant. Nu gaat hij ermee de popzalen in. "Live spelen is alsof je liedjes opnieuw uitvindt. Het is een andere manier van benaderen. We doen ook vier, vijf nieuwe songs. Het is spannend hoe het publiek zal reageren."

Wat meteen opvalt, is dat alle nummers op Dream Parade het goed zouden doen op de radio. "Ik heb de liedjes nooit geschreven met de gedachte ‘dit moet op de radio gedraaid kunnen worden’", verklaart Dotan. "Ik heb gewoon gemaakt wat ik mooi vond. Ik heb er tijdens het schrijven nooit echt over nagedacht."

"Iedereen kijkt op als we This Town spelen. Veel mensen weten nog niet dat ik dat ben, maar ze kennen dat liedje wel. De meeste gestelde vraag op festivals was; ‘Are you Dotan?’ Blijkbaar dacht men dat het Snow Patrol was, of Coldplay. Dat is een compliment, maar het is op een gegeven moment wel leuk als mensen weten dat ik het ben."

Bovendrijven

Dotan geeft jonge muzikanten de kans met hem op te treden tijdens zijn clubtour. "Dat is het minste wat ik kan doen", zo vindt hij. Zelf kreeg hij veel steun van 3FM en hij heeft een platencontract bij EMI. Maar dat betekent niet dat dan alles je komt aanwaaien. "Je moet zelf hard werken, anders kom je toch niet bovendrijven."

"Dat is waarin mensen zich vaak vergissen. ‘Als je op een majorlabel zit, word je vast wel op 3FM gedraaid.’ Zo werkt het helemaal niet. Het kan zelfs tegen je werken. Het is toch vaak zo van; ‘Wie vind ik tof? Wie gun ik het?’ Je bent overgeleverd aan die meningen."

Gestraft

En dan heeft de zanger het alleen nog maar over meningen van professionals. "Iedereen heeft een mening over je, of je nu in de tram zit of een brood koopt", vult Dotan aan. "Ik deed een keer bij Giel (Beelen, 3FM-dj, red.) een Adele-cover; krijg je ineens alle Adele-fans over je heen. Complimenteer je een artiest, word je ervoor gestraft.""Er heerst een soort afzeikcultuur, vooral op Twitter", concludeert Dotan. Elders op internet las hij ook vervelende reacties over zijn muziek. "99 procent van de reacties zijn goed, maar net die ene procent lees je dan. Het is heel vervelend. Ik heb geleerd er niet meer naar te kijken."

Verweren

Aanvankelijk probeerde hij zichzelf nog wel te verdedigen tegen de meningen van reaguurders, maar hij zag al snel in dat dit zinloos is. "Het is lastig wanneer mensen iets over je zeggen zonder dat je je kunt verweren. Ik schrik er wel eens van bij andere artiesten, bijvoorbeeld de reacties op YouTube. Als je iets niet leuk vindt, kun je ook niet kijken."

Het gaat Dotan bovendien niet om de faam. "Ik ben niet aan een carrière in de muziek begonnen om bekend te worden. Dan had ik wel aan zo’n talentenjacht meegedaan. Dat was makkelijker geweest. Al was ik waarschijnlijk niet eens door de eerste ronde gekomen. Ik zou dat niet kunnen, denk ik. Ik zou me zo’n karaokeartiest voelen."

Eigenwijs

Dotan staat om het punt naar Nigeria af te reizen om aandacht te vestigen op een campagne van Amnesty International over gedwongen huisuitzettingen in sloppenwijk aldaar. Een aantal commercieel interessante aanbiedingen sloeg hij af. "Ik heb ‘nee’ gezegd tegen bepaalde dingen, omdat ik eigenwijs ben", lacht hij."Er is wel gepraat over sponsordeals waarmee ik de komende jaren mijn huur kan betalen. Dat is nu iedere maand een gevecht", geeft hij eerlijk toe. Toch zegt Dotan niet te buigen voor het grote geld. "Ik bijt liever op een houtje dan dat ik dingen doe waar ik niet achter sta."


Bekijk hier de tourdata van Dotan.