AMSTERDAM - De Jeugd van Tegenwoordig, Go Back to The Zoo, Ben Saunders, Afrojack en Baskerville maken donderdagavond kans op een Dutch MTV Award.

Om Nederlandse artiesten extra in het zonnetje te zetten, organiseert de jongerenzender in aanloop naar de bekende MTV Europe Music Awards (MTV EMA's) voor het eerst een eigen awardfeestje.

De MTV EMA's worden sinds 1994 uitgereikt als tegenhanger van de Amerikaanse MTV Awards. Europese jongeren stemmen op hun favoriete muzikanten in categorieën als beste mannelijke artiest, beste vrouwelijke artiest en beste groep.

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek ook de beste Nederlandse act. Eerdere winnaars waren onder anderen Caro Emerald (2010), Esmée Denters (2009) en De Jeugd van Tegenwoordig (2008). De winnaars van die prijs werden alleen online bekendgemaakt.

Duif

Donderdag organiseert MTV Nederland voor het eerst een evenement rond die verkiezing. In De Duif in Amsterdam komen ongeveer 500 genodigden samen om de bekendmaking van de winnaar van de Dutch MTV Award bij te wonen.

De vijf genomineerden voor de prijs zijn door de jongerenzender zelf uitgekozen onder meer op basis van populariteit onder de doelgroep.

Podium

De commerciële omroep wil op deze manier vernieuwende en aanstormende nationale artiesten een podium geven. Sinds 19 september kunnen fans stemmen op hun favoriete kandidaat. De digitale stembus is tot donderdagmiddag geopend.

De winnaar gaat door naar de verkiezing van Best European Act op 24 oktober en mag op 6 november het grote MTV EMA-evenement bijwonen dat dit jaar wordt georganiseerd in Belfast.