AMSTERDAM – Zangeres Sara Bareilles start deze week haar Amerikaanse tour, tijdens welke ze onder meer optreedt met Joshua Radin en Sugarland. Toch weet ze dat veel optreden erg vermoeiend kan zijn. "Ik was opgebrand", zegt ze over haar vorige tournee tegen NU.nl.

Na de release van haar tweede album Little Voice was Bareilles lange tijd van huis. Het brak haar op. "Toen heb ik acht maanden vrijaf genomen", aldus de Amerikaanse zangeres, die in Nederland vooral bekend is van de hitsingle Love Song.

"Ik had eindelijk de kans om helemaal niks te doen. Het voelde als een enorme luxe."

Toen ze eenmaal weer op kracht was, schreef ze de liedjes voor haar eerder dit jaar verschenen derde studioalbum, Kaleidoscope Heart. "Ik heb dat album in een relatief korte tijdspanne geschreven", herinnert Bareilles zich. "Toen ik eenmaal begon met schrijven, was het binnen zes maanden klaar."

Planning

Toch duurde het vervolgens lange tijd voordat het album in de VS werd uitgebracht. En nog eens maanden eer het album ook in Nederland verkrijgbaar was. "Het moet binnen de planning van de platenmaatschappij passen", verzucht Bareilles.

"Ik heb geleerd om me daar niet meer druk over te maken, want je hebt er geen grip op." Over andere dingen heeft Bareilles dan wel weer inspraak. De hoesfoto van haar album bijvoorbeeld. "Veel mensen vinden die hoes maar niks", lacht ze, verwijzend naar de voorkant van Kaleidoscope Heart.

Overschaduwd

"Maar ik wilde eigenlijk helemaal niet op de hoes staan met mijn gezicht. Ik wil niet dat mijn muziek visueel overschaduwd wordt. Ik wil dat mensen mij ontdekken vanwege wat ze van me horen."

"Ik ben op mijn eigen manier heel onzeker", vervolgt ze. Het idee achter de hoes van Kaleidoscope Heart kwam van Bareilles zelf en stelt volgens haar "introspectie" voor. "Het is wat betreft marketing wellicht niet de beste keuze, maar het is wel mijn keuze."


Sara Bareilles - Gonna Get Over You (2011)