AMSTERDAM - Wibi Soerjadi viert zijn dertigjarig artiestenjubileum met een nieuwe cd. Het album Wibi komt volgende week vrijdag uit.

Naast bewerkingen van Mozart en Beethoven, componeerde de pianist ook zelf stukken voor deze cd. Op de nieuwe plaat is onder meer een negendelig stuk te horen dat Soerjadi schreef toen hij kampte met gehoorverlies.

De 41-jarige pianist schreef het stuk Amor & Psyche twee jaar geleden. "Door het gemis aan muziek, harmonie en positieve belevingen kon ik veel van mijn kwetsbaarheden kwijt in het componeren van dit werk", licht Soerjadi toe.

"Het is een verhaal over een onmogelijke liefde, ontwikkeling van het bewustzijn en onvoorstelbare ontberingen die een mens, de psyche, moet verdragen."

Televisieprogramma

De compositie was ook te horen in het televisieprogramma Onder Wibi's Vleugels. In deze show nam Soerjadi zes pianisten een aantal weken in huis en onderwierp hen aan een intensieve masterclass. Winnaar Hans Schokker mag optreden tijdens Soerjadi's Nederlandse tournee.

Wibi Soerjadi begon als 11-jarige jongen met pianospelen. Toen hij 15 jaar was won hij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. De pianist, die tot nu toe negen cd's uitbracht, stond in 2005 met het nummer Blind for You hoog in de hitlijsten. Hiervoor werkte hij samen met de band Di-rect.