AMSTERDAM – Twee jaar na de breuk van het bejubelde hiphopduo Pete Philly en Perquisite ligt het langverwachte solodebuut van Pete Philly in de schappen. NU.nl sprak de 32-jarige performer over de inhoud, de totstandkoming en het doel van zijn solodebuut One.

"Met Open Loops, het online project van vorig jaar, heb ik getracht meer de focus te leggen op de raps en het maken van beats", vertelt hij. "Terwijl ik met One juist de introspectieve soulkant op wilde gaan. In werkelijkheid had ik ook eigenlijk geen keus. Emotioneel gezien waren er gewoon heel veel dingen die speelden en muziek was daarbij mijn uitlaatklep."

De passie en bevlogenheid waarmee Pete Philly zijn verhaal doet is indrukwekkend. "Ik kon niet anders dan overgaan tot zelfreflectie", denkt de zanger. "Ik had twee grote relaties achter me gelaten; mijn vriendin van acht jaar en natuurlijk mijn werkrelatie met Perquisite."

"Ik was plotseling alleen, met heel veel gevoelen waar ik op dat moment nog geen raad mee wist. Ontsnappen aan een kritische analyse van mijn gevoelens was onmogelijk en bovendien onverstandig. Vandaar het besluit om er gewoon maar in te duiken. Dat heb ik nog nooit zo heftig gedaan als op deze plaat", aldus Pete Philly.

Zoeken

Ook maakt hij duidelijk dat hij tijdens het maken van zijn solodebuut One vooral zoekende is geweest. "Op muzikaal gebied was ik op zoek naar de grenzen van wat ik kan met mijn stem. Daarnaast wilde ik ook de productiekant volledig gaan ontdekken. One is dus eigenlijk een documentatie van het zoeken. Ik heb veel gewoontes los kunnen laten. Zo had ik altijd de neiging om te zingen in het register van mijn spreekstem."

"Ik durfde nooit de hoogte in te gaan. Die tik heb ik pas bij dit album weten af te schudden. Laat ik maar eerlijk zijn; ik ben gewoon een ongelofelijke softie; ik ben emotioneel en ik lig vaak overhoop met mezelf. Als ik dat durf toe te geven, dan moet ik er ook gewoon vrede mee hebben dat ik af en toe hoog zing."

Producties

Één van de grote verrassingen op One is de muzikale en productionele visie van het geheel. Pete Philly wist altijd al dat hij One zelf wilde produceren. "Samen met dj PCM heb ik geprobeerd mijn wensen tot uiting te brengen. De doelstelling was om de koortjes, de vocale lijnen en de beatboxelementen als een rode draad door het album heen te hebben. Ook lag de nadruk op warme akkoorden."

"Het uiteindelijke doel was om mijn eigen draai te geven aan hiphop. Daarbij zijn we altijd uitgegaan van een meer soulvolle variant, waarbij we de muzikaliteit niet uit de weg zouden gaan. Ik zie mezelf dan ook meer als soulartiest dan als rapper. De zoektocht naar het juiste geluid werd bovendien nog eens bemoeilijkt door een zeer strakke deadline. Zo hebben we wel een jaar lang lopen zoeken, maar het opnemen werd gedaan in maar vijf weken tijd."

Therapie

Het introspectieve karakter van dit album is volgens Pete Philly vooral te wijten aan het feit dat hij niet meer elke week op een podium stond. "Ik had anderhalf tot twee jaar niet meer opgetreden. Zelf begrijp ik nog steeds niet hoe ik dat heb kunnen overleven. Touren is heel belangrijk voor mij. Helemaal los kunnen gaan op een podium is mijn eigen vorm van therapie, even alles eruit."

"En dat heb ik de afgelopen twee jaar niet kunnen doen”, vervolgt hij. "Voor de nieuwe tour heb ik een hele toffe band bij elkaar weten te krijgen. Het gaat heel muzikaal en dynamisch worden", verkondigd een zelfverzekerde Pete Philly. "Ik vind het een privilege om op een podium te mogen staan, dus ga ik ook alles uit de kast halen om er een echte show van te maken."

Toekomst

Naast Nederland staan ook de buurlanden op het tourschema van Pete en de band. "Ik geloof dat dit een zeer oprechte plaat is", zo luidt het antwoord van Pete Philly op de vraag rond zijn tevredenheid over het eindproduct. "Maar ik heb nu wel weer heel veel zin om de volgende plaat te gaan maken."

"Tijdens het maken van One ben ik erachter gekomen welke verantwoordelijkheden mij aanstaan en welke niet. Ook weet ik nu welke manier van muziek maken het beste bij mij past. One is voor mij de eerste stap op mijn reis als soloartiest, vandaar ook de titel."