AMSTERDAM – Zangeres Tessa Murray en producer Greg Hughes, samen Still Corners, ontmoetten elkaar toevallig op een treinstation in Londen. “We raken al steeds meer aan elkaar gewend”, zegt Murray.

De ontstaansgeschiedenis van Still Corners is te onwaarschijnlijk om achter te houden. Het verhaal wil dat de Amerikaanse songwriter Greg Hughes, naar Londen gekomen om een carrière in de muziek op poten te zetten, op een donkere, mistige nacht de trein naar Londen Bridge nam, maar een stop verder uitstapte.

Daar verliet één andere reiziger de trein: zangeres Tessa Murray. Wat begint met een toevallige ontmoeting, groeit uit tot een hechte samenwerking die zijn voorlopige hoogtepunt bereikt met de release van debuutalbum Creatures Of An Hour. De productie lag in handen van Hughes terwijl Murray vooral een sturende rol speelde.

“Hoe langer we samenwerken, hoe beter ik word in het voorspellen van zijn wensen”, zegt de Engelse zangeres. “We raken steeds meer aan elkaar gewend. Greg is een stuk flexibeler geworden.” In een eerder interview gaf Hughes aan liever niet te veel weg te geven over de muziek.

“Ik hou er niet van om de songs helemaal te ontcijferen”, zei hij toen. “Dat gaat ten koste van het mysterie.” Bij zijn werkwijze speelt geduld een belangrijke rol. “Ik laat mijn werk graag twee weken liggen om er daarna aan verder te sleutelen. Door de tijd te nemen krijgen de nummers uiteindelijk hun juiste vorm.”

Druk

Behalve de muziek komen ook de zanglijnen vaak van Hughes, vertelt Murray. “Die vertaal ik vervolgens in iets wat werkt, want Gregs zang is niet al te best.” Omdat Murray doorgaans de eerste is die Hughes’ creaties te horen krijgt, voelt ze behoorlijk wat druk.

“Het kost me soms een paar luisterbeurten om te bepalen of ik iets leuk vind of niet. Af en toe ben ik niet zeker van een liedje maar begin ik er na een paar keer van te houden.” Hughes: “Of het is gewoon rotzooi.”


Still Corners staat op 26 november op Le Guess Who? in Utrecht.