HILVERSUM - Zangeres Janis Ian promoot tijdens haar komende optredens haar nieuwe verzamel-cd en haar autobiografie. Ian beweert dat je er na verloop van tijd geen moeite meer mee hebt over persoonlijke dingen te zingen. "Dat zou te pijnlijk zijn", zegt ze tegen NU.nl.

"Ik herinner me de eerste show, toen het boek net uit was", vertelt de zangeres van de hit Fly To High. "'Oei, iedereen in de zaal heeft dat boek gelezen.' In het begin was dat wel raar. Later kreeg ik brieven van mensen die blij waren dat ik over bepaalde dingen schreef. Toen werd het meer als At Seventeen; het werd als een liedje."

At Seventeen uit 1975 was Ians grootste hit in de VS en tevens haar enige top 10-hit daar. "Ik had nooit gedacht dat ik het liedje nu nog zou zingen. En zelfs in Japan! Wie had zich dat kunnen voorstellen in 1975? Onze wereld was toen veel kleiner. Als je toen een overzeese hit had, was dat iets gigantisch."

Het was een toevalshit, want At Seventeen was vooral bedoeld als autobiografisch liedje van de zangeres. "Tegen de tijd dat je iets opschrijft, dan heb je het al een plek gegeven. Zingen is niet als acteren, je herleeft niet continu de woorden die je hebt opgeschreven."

Uitlachen

Toch had ze er aanvankelijk moeite mee. "Toen ik At Seventeen in het begin live speelde, toen hield ik mijn ogen dicht", zegt Ian er 36 jaar later over. "Want ik dacht dat het publiek me uit zou lachen. Op een gegeven moment besefte ik me dat iedereen het had meegemaakt. Na drie maanden voelde het niet raar meer."

Ians grootste hit in Nederland was Fly Too High, geproduceerd door discoproducer Giorgio Moroder, vooral bekend voor zijn filmsoundtracks. "Giorgio Moroder is een fantastische producer", aldus Ian. "We werkten samen op mijn verzoek. Ik wilde met hem werken sinds ik het eerste album van Donna Summer hoorde."

Aansmeren

"Hij heeft goede keuzes gemaakt voor dat liedje", vervolgt ze over de producer die onder meer verantwoordelijk was voor liedjes uit The Never Ending Story, Fame, Flashdance en Top Gun. "Terwijl hij me net zo goed een lullig disconummer had kunnen aansmeren."Het publiek bij de optredens van de zangeres in die tijd kwam vooral voor de bekende liedjes. "Het is me een paar keer overkomen dat mensen naar concerten kwamen vanwege de hits, maar dat is erg irritant. Ze praten door de rest van de nummers heen, omdat ze die niet kennen"

Kwijt

Hoewel het succes van Janis Ian in Europa en de VS zich slechts beperkte tot een handvol hits, was (en is ze nog steeds) erg populair in Japan en Australië. Toch komt het succesvolle livealbum Remember, dat ze daar in 1977 opnam en uitbracht, nu pas uit op cd. "De mastertapes waren kwijt", legt Ian uit.

"Sony kon ze niet meer vinden. Ze hebben er al die jaren naar gezocht. Vorig jaar kreeg ik uit Australië een doos toegestuurd met allerlei banden. Het bleek van dat livealbum te zijn. Ik kon het niet geloven, totdat we ze in de studio afspeelden."

Software

Ians vertrouwen in platenmaatschappijen is behoorlijk afgenomen, vandaar dat ze haar livealbum en verzamel-cd onder eigen vlag uitbrengt. "De muziekindustrie is vergeten wat artiesten waren", denkt ze. "We zijn software geworden om de hardware te verkopen; walkmans, discmans, iPods."

Zelfs voor haar Best Of-album kreeg Ian voor sommige van haar oude opnames geen toestemming om ze te gebruiken. "In de VS worden bijna alle platenmaatschappijen gerund door advocaten. Het is net alsof ze auto's proberen te slijten. Het gaat puur om verkopen."

Verdrievoudigt

Om zelf de verkoop van haar albums te stimuleren, zet Ian om de zoveel tijd een gratis nieuw nummer op haar website. "Het verdrievoudigt de verkopen", beweert Ian. "Het is goed voor de handel, al weet ik ook wel dat veel artiesten onder het downloaden geleden hebben."

"Ik vind nog altijd dat platenmaatschappijen hun catalogus gratis online moeten zetten voor de fans. Sommige albums worden allang niet meer gemaakt en zijn zelfs digitaal niet verkrijgbaar. Dat is zo stom. Wie schaad je ermee als je een oud bluesnummer online zet?"


Bekijk hier de tourdata van Janis Ian in Nederland.