AMSTERDAM – De invloedrijke Schotse folkmuzikant Bert Jansch is woensdag overleden aan kanker. Zowel solo als lid van Pentangle gold hij als een belangrijke figuur in de folkrevival van de jaren zestig.

BBC Radio 6 meldt zijn overlijden op Twitter.

Jansch (echte naam: Herbert Jansch) bracht in 1965 zijn debuutalbum uit. Zanger Donovan was zo onder de indruk, dat hij Janschs liedje Do You Hear Me Now opnam voor zijn EP Universal Soldier, dat de eerste plek in de Britse Top 40 haalde.

In 1968 richtte Jansch de folkrockband Pentagle op, wiens derde album Basket Of Light uit 1969 het meest succesvol bleek. De originele bezetting van Pentangle ging in 1973 uit elkaar, maar hervormde in 1980 en opnieuw in 2007.

Prijzen

Tijdens zijn leven ontving Jansch diverse prijzen voor zijn verdiensten in de popmuziek, en folk in het bijzonder. Zo kreeg hij in 2001 een Lifetime Achievement Award tijdens de BBC Radio 2 Folk Awards. In 2007 werd Jansch onderscheiden met een eredoctoraat in muziek aan de Napier University in Edinburgh.

Met zijn muziek beïnvloedde Jansch niet enkel singer-songwriters als Donovan, Nick Drake en Paul Simon, maar ook pop- en rockmuzikanten als Elton John, Neil Young, Jimmy Page (ex-Led Zeppelin), Johnny Marr (ex-The Smiths), Graham Coxon (Blur) en Bernard Butler (ex-Suede).


Bert Jansch - Angie (Live BBC 4)