AMSTERDAM – Wat Rihanna vindt van de doorbraakhit van The Baseballs, een rock-’n’-roll-cover van Umbrella, weet het drietal nog steeds niet. "We hadden bijna de kans het te vragen, maar ze had te veel bodyguards om zich heen", aldus zanger Sven ‘Sam’ Budja.

The Baseballs hebben zich gespecialiseerd in het coveren van hedendaagse hits in een jaren vijftig-rock-’n’-roll-stijl. Debuutalbum Strike!, met daarop covers van onder meer Pussycat Dolls, Robbie Williams en Beyoncé, werd in 2009 direct een groot succes. De eerste single Umbrella bracht het in Nederland tot de derde plaats in de hitlijsten.

Het dit jaar verschenen tweede album Strings ‘N’ Stripes reikte tot de vierde plaats in de albumcharts en bevatte covers van onder meer 50 Cent, Lady Gaga en de Backstreet Boys. "Het is niet zo dat we de hitlijst voor ons hebben en denken: Lady Gaga heeft een nieuw nummer, laten we die maar eens proberen", aldus Budja.

"Het moet liefde op het eerste gezicht zijn. Een liedje moet een goede melodie hebben, goede akkoorden en wat tekst. Als we een idee hebben gaan we daarmee naar onze vier muzikanten. Zij hebben grote kennis van de jaren vijftig en zestig en zijn erg bekwaam in de rock-’n’-roll-stijl."

Het succes van Umbrella bezorgde The Baseballs een kickstart in 2009. "Het werkte zó goed", herinnert Budja zich. "Het mooie aan het maken van deze muziek is dat je een liedje compleet anders kunt laten klinken. En het is niet alleen voor ons leuk, maar ook voor de mensen in het publiek die zich realiseren: hé, ik ken dit nummer."

Wat Rihanna van hun Umbrella vindt, weten The Baseballs niet. Budja: "We waren eens bij een Duitse awardshow, waar zij ook was. Ze had heel veel bodyguards om zich heen, dus we konden haar niet vragen wat ze van onze versie vond. Tijdens de show werd onze videoclip bij Umbrella op een groot scherm vertoond."

Verveeld

"Ze keek er wel naar, maar ik weet eerlijk gezegd niet of ze zich realiseerde dat we háár liedje aan het zingen waren. Ze oogde nogal verveeld tijdens de awardshow." Sebastian ‘Basti’ Raetzel knikt. "Ze lachte alleen als de camera op haar gericht was."

Dat The Baseballs niet altijd even grote fans zijn van de artiesten die ze coveren, blijkt als Quit Playing Games (With My Heart) van de Backstreet Boys ter sprake komt. "Het was voor ons een uitdaging om een nummer te maken dat we allemaal niet bepaald leuk vinden", lacht Rüdiger ‘Digger’ Brans.


The Baseballs staat op 5 oktober in Melkweg, Amsterdam en op 6 oktober in Muziek Centrum Vredenburg, Utrecht.