AMSTERDAM – De 32-jarige metalveteraan Mark Jansen heeft twee ijzers in het vuur: dit najaar toert hij met Mayan door Zuid-Amerika en volgend jaar maart verschijnt het vijfde Epica-album. Jansen gelooft, net als de Maya’s, dat er in 2012 iets groots staat te gebeuren.

“We kunnen een stap maken in onze ontwikkeling, een enorme stap voorwaarts”, zegt hij. Mark Jansen maakt al sinds zijn tienerjaren deel uit van Nederlandse metalbands: van 1995 tot en met 2002 was hij één van de drijvende krachten achter After Forever, daarna had Jansen succes met Epica en in 2010 richtte hij Mayan op.

In mei van dit jaar verscheen het debuutalbum van die groep, Quarterpast. Het materiaal van Mayan is harder dan het werk van After Forever en Epica. Met die laatste band is Jansen genoodzaakt om “binnen het kader te blijven”.

“Je kunt niet te hard gaan, want dan blijven er geen partijen voor Simone (Simons, Epica-zangeres, red.) over”, legt hij uit. “Ik voelde al langer de behoefte om brutere muziek te maken, maar het duurde even voor ik de juiste mensen tegenkwam om het echt in gang te zetten.”

Omdat de muziek van Mayan heftiger is, voelde Jansen zich vrijer in het schrijven van teksten. “Ze gaan over corruptie, machtsmisbruik, fraude, maffia, dat soort zaken. Ik laat me leiden door wat ik bij de muziek voel. Als ik met onrechtvaardigheid geconfronteerd word, voel ik mij geroepen daar een tekst over te schrijven.”

“Ik wil gewoon informatie delen en zo mensen aan het denken zetten.” Het nummer War On Terror, over de eenzijdige berichtgeving rond de oorlog in Irak, is een uitgelezen voorbeeld. “Ik ben altijd op zoek naar de waarheid,” zegt Jansen, “naar de eigenlijke reden waarom dingen gebeuren. Dat fascineert me enorm.”

Bang

“Hoe meer ik lees over de ‘war on terror’, hoe meer ik tot de conclusie ben gekomen dat het alleen maar een term is om mensen bang te maken, om mensen onder de duim te houden.” Jansens hernieuwde schrijfenergie had als positief bijeffect dat de inspiratie ook weer ging borrelen voor Epica-nummers.

“Na Design Your Universe (het laatste Epica-album, uit 2009, red.) had ik het even helemaal gehad, ik moest er niet aan denken om aan een nieuwe Epica-plaat te beginnen. Daarom was het zo lekker om iets compleet anders te doen. Niet nadenken, maar vol gas gaan.”

Beter

Design Your Universe zag ik als het maximaal haalbare voor Epica. Ik dacht: ‘Wat er ook gebeurt, het wordt slechter dan dat’. Toen Mayan opgenomen was en ik daar alles in had kunnen stoppen, voelde ik voor het eerst dat we met Epica wél een plaat konden maken die beter was dan Design Your Universe.”

Volgens Jansen hoeven Mayan en Epica elkaar niet in de weg te staan, maar hij geeft tegelijkertijd toe dat hij moet waken voor oververmoeidheid. “De toekomst zal uitwijzen of het te combineren is. Ik denk zelf van wel. Ik heb wel gemerkt dat de drukte rond Mayan zijn weerslag op me heeft gehad.”

Ziek

“Bij de laatste Epica-tour ben ik behoorlijk ziek geweest. Dat komt misschien omdat ik toch wat te veel hooi op m’n vork heb genomen.” Jansen kan het zich niet veroorloven om lange tijd uit de roulatie te zijn, zeker niet nu het belangrijke jaar 2012 voor de deur staat.

Niet alleen presenteert Epica op 16 maart een nieuw album in de Tilburgse popzaal 013, ook is 2012 volgens de Maya’s – Jansen heeft grote interesse in de Mayacultuur – een overgangsjaar. “De Maya-oudsten zijn onlangs voor het eerst sinds vele jaren naar buiten getreden.”

Doemdenkers

“Zij zeggen dat we de kans hebben om de stap te maken naar een hogere vorm van bewustzijn. De wereld hoeft niet te vergaan, zoals veel doemdenkers steeds zeggen, maar er gaat wel iets enorm veranderen. Ik denk ook dat het tijd is dat er iets gaat veranderen.”

Jansen legt uit dat de Maya’s voorspelden dat er, naarmate het jaar 2012 dichterbij zou komen, chaos zou ontstaan. “Vorig jaar waren er meer rampen dan ooit tevoren en dat neemt alleen maar toe. Het wordt onrustiger, er staat iets te gebeuren.”

Vernietigd

“Daar ben ik van overtuigd. Ik denk letterlijk dat we op een scheidslijn staan waarbij we echt een stap kunnen maken in onze ontwikkeling, een enorme stap voorwaarts. Als we zo doorleven als we nu leven, hebben we onszelf binnen honderd jaar vernietigd.”

“We zijn de aarde letterlijk kapot aan het maken. En als we de wereld kapot maken, maken we daarmee onszelf kapot. Misschien is er een écht grote ramp nodig om ons wakker te schudden.”


Mayan staat op 30 september in Tivoli de Helling, Utrecht en op 2 oktober in De Gigant, Apeldoorn.