AMSTERDAM – Raggaezanger Leonard Dillon is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden op Jamaica. Hij was de voorman en medeoprichter van de reggaeband The Ethiopians, die geldt als pionier binnen de rocksteady- en reggaemuziek.

Dat meldt Dillons dochter Patrice Dillon aan het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Dillon overleed aan long- en prostaatkanker. Afgelopen zomer werd er bij hem nog een hersentumor verwijderd. De muzikant laat zeven kinderen na.

Begin jaren zestig begon Dillon onder de naam Jack Sparrow als skazanger. Één van zijn grootste successen onder dat pseudoniem was Bull Whip. Een jonge Bob Marley was op dat nummer te horen.

Trojan

In 1966 richtte Dillon The Ethiopians op met Stephen Taylor en Aston Morris. De groep nam voor verschillende raggaelabels platen op, waaronder Trojan Records en Heartbeat Records. Het Nederlandse label Jamaican Gold bracht in 1992 een heruitgave uit van het debuutalbum.

The Ethiopians scoorde verschillende hits, die klassiekers werden binnen het reggaegenre. De bekendste nummers van The Ethiopians zijn Everything Crash en Train To Skaville, dat later gecoverd werd door The Selecter en Bad Manners.