Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Moeder van de hiphop' (75) overleden

AMSTERDAM – Hiphopproducer en zangeres Sylvia Robinson is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden. Ze heeft de bijnaam ‘Mother Of Hiphop’, omdat ze de hiphopklassiekers Rapper’s Delight en The Message produceerde.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Een woordvoerder van de familie van Sylvia Robinson meldt haar overlijden aan de Amerikaanse entertainmantsite S2S Magazine.

Robinson overleed aan hartfalen in het Meadowlands Hospital in Secaucus, New Jeysey. Ze was al zo’n vijf maanden erg ziek.

In 1979 kwam Robinson op het idee om een rapversie te maken van de Chic-hit Good Times. Het nummer werd uitgevoerd door The Suger Hill Gang, een groep rappers op het door Robinson opgerichte platenlabel Suger Hill Records.

Hergebruiken

Rapper’s Delight werd de eerste raphit in de geschiedenis en zorgde ervoor dat het genre een groot publiek vond. Ook was het voor het eerst dat een bestaande compositie hergebruikt werd als basis voor een rapnummer; iets dat tot op de dag van vandaag gemeengoed is in de hiphopwereld.

Zangeres

Voordat Robinson succes kreeg als producer en platenbaas, was ze actief als zangeres. In 1973 bracht ze onder de naam Sylvia haar grootste hit uit, het vroege disconummer Pillow Talk. De drumbeat van dat nummer is later gebruikt door Kate Bush (Running Up That Hill) en Fleetwood Mac (Big Love).

Aanbevolen artikelen