AMSTERDAM – In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Impact van tranceduo W&W.

Ward van der Harst (22) en Willem van Hanegem Jr. (23) ontmoetten elkaar op Trance Energy in 2007. Ze begonnen samen muziek te maken als W&W. In 2010 resulteerde hun stijgende populariteit in een 71e plaats in de Top 100 DJs van het gerenommeerde dancetijdschrift DJ Mag. De lijst geldt als een belangrijke graadmeter in de dancewereld.

Het nummer Impact van het op 23 september verschenen, gelijknamige album, staat voor W&W symbool voor wat ze willen bereiken. “Onze platen moeten impact hebben op de dansvloer”, legt Van Hanegem, zoon van ex-profvoetballer Willem van Hanegem, uit.

“Bijvoorbeeld door een simpel melodielijntje dat in je hoofd blijft hangen of een goede vocal die je kunt onthouden. Dat is eigenlijk de rode draad in onze muziek.” De melodie van Impact was een vondst van Van Hanegem, vertelt Van der Harst. “Hij zat op het keyboard te spelen en dat klonk echt vet.”

“De paar noten die hij achter elkaar speelde hebben we meteen opgenomen. Vanaf daar zijn we aan de slag gegaan.” Het komt niet vaak voor dat Van Hanegem achter het keyboard kruipt. “Keyboard is niet mijn sterkste punt,” erkent hij, “maar daardoor krijg je soms wel onverwachte combinaties.”

Nadat W&W de track had voltooid, zocht een Poolse promotor contact met het duo. Van Hanegem: “Hij wilde een plaat hebben voor een feest. Toen we Impact opgestuurd hadden, zei hij: ‘Dit is echt een vet anthem!’” Niet alleen werd Impact vervolgens wereldwijd opgepikt, ook markeerde het nummer een lichte koerswijziging voor W&W.

Langzamer

“Sinds Impact zijn we eigenlijk wat rustigere muziek gaan maken”, aldus Van Hanegem. W&W zag de kracht van langzamer draaien voor het eerst in tijdens een set in nachtclub Ministry of Sound in Londen. Van der Harst: “Toen zijn we geloof ik niet boven de 132 bpm (beats per minute, red.) uitgekomen.”

“Dat was voor ons destijds een vrij langzaam tempo en het dak ging eraf.” Desondanks laat Van der Harst zich doorgaans niet snel overtuigen van een nieuwe werkwijze. “Als iets goed gaat vind ik dat je daar niet te veel van af moet wijken. Maar als het op een andere manier nog beter kan, is het natuurlijk stom om dat niet te doen.”


W&W staat op 21 oktober op Amsterdam Dance Event in de Passenger Terminal.