AMSTERDAM – De Britse popgroep Steps is na tien jaar afwezigheid weer terug. Één van de redenen die het popkwintet geeft voor de breuk in 2001, is de relatie die Ian ‘H’ Watkins onderhield met Britney Spears en zijn verhouding met manager Tim Byrne.

Dat blijkt uit de eerste uitzending van de vierdelige documentaire rondom Steps, die wordt uitgezonden op de Britse tv-zender Sky Living.

Watkins raakte goed bevriend met Britney Spears toen Steps in 1999 haar voorprogramma verzorgde in de VS. De privileges van Watkins werden door andere groepsleden gezien als “divagedrag”.

De verhoudingen binnen de groep verergerden toen bleek dat Watkins een affaire had met Byrne, indertijd de manager van Steps. “Ik kon het niet geloven toen het ophield”, zegt Watkins over het einde van Steps tegen de BBC. “Ik dacht: ‘Ik zie jullie over een maand weer.’ Die maand werd tien jaar.”

Vehikel

Steps werd in 1997 opgericht door Byrne samen met songschrijvers Steve Crosby en Barry Upton, als vehikel voor diens liedje 5, 6, 7, 8. Toen het nummer een hit bleek, werd besloten het succes uit te bouwen met producer Pete Waterman, eerder verantwoordelijk voor hits van Rick Astley, Jason Donovan en Kylie Minogue.

Na drie studioalbums en zestien hitsingles (waarvan vijftien de Britse top 10 haalden en vijf de Nederlandse Top 40) nam Steps in 2001 afscheid. In oktober verschijnt het verzamelalbum The Ultimate Collection, met een cover van ABBA’s Dancing Queen als nieuwe opname.