AMSTERDAM – Op 85-jarige leeftijd is Tony Bennett de oudste artiest ooit die met een album op de eerste plek komt te staan van de Amerikaanse albumlijst. De nieuwe plaat Duets II is tevens zijn eerste album dat de toppositie bereikt in de VS.

Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Billboard, dat de lijst wekelijks publiceert.

Bennett verbreekt daarmee het record van Bob Dylan, die sinds 2009 de oudste artiest ooit was met een nummer 1-album in de VS. Hij was toen 67. Vorige week nog verbrak Bennett het record van oudste artiest met een hitsingle in de VS.

Duets II – met bijdragen van onder meer Amy Winehouse, Lady Gaga en John Mayer – verkocht in de eerste week maarliefst 179.000 exemplaren in de VS, ruim vijftigduizend meer dan de nummer 2 deze week; Own The Night van Lady Antebellum.

Noemenswaardig

Bennetts vorige duetalbum, Duets: An American Classic, kwam in 2006 niet hoger dan de derde plaats en was zijn meest noemenswaardige hitlijstsucces tot dan toe. Het eerste deel van de Duets-reeks verkocht in de eerste week van release wel meer exemplaren, namelijk 202.000.

De eerste keer dat een album van Tony Bennett in de Amerikaanse albumlijst verscheen was in 1957, met de lp Tony. Duets II is het vijfde album van Bennett dat de Amerikaanse top 10 bereikt, bijna vijftig jaar na zijn eerste top 10-album uit 1962.