AMSTERDAM – Één van Amerika’s oudste nog levende countrysterren is dinsdag heengegaan. Zanger Johnnie Wright startte zijn carrière in 1939 als helft van het duo Johnnie & Jack, met Jack Anglin.

Het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard meldt zijn overlijden.

Met Johnnie & Jack scoorde Wright vijftien hits in de VS. De grootste hiervan was Oh Baby Mine (I Get So Lonely), dat onder de titel De Heidezangers een hit was voor André van Duin in 1983. Johnnie & Jack bereikten de tweede plek in de VS met hun versie.

Er kwam een plotseling einde aan het succes van het duo, toen Anglin in maart 1963 om het leven kwam tijdens een auto-ongeluk. Tussen 1964 en 1968 had Wright twaalf solohits in de VS.

Kubrick

Zijn liedje Hello Vietnam kwam in 1965 op de eerste plek terecht en werd door Stanley Kubrick gebruikt als opening van zijn film Full Metal Jacket. Wright was getrouwd met Kitty Wells, alias ‘The Queen Of County Music’. De twee hadden samen een hitje met We'll Stick Together, in 1968.

Overigens staat Johnnie Wrights voornaam op zijn meeste platen geschreven als "Johnny". Zijn naam stond verkeerd gedrukt op een plaat van Johnnie & Jack, waarna iedereen het zo overnam. Pas op zijn laatste soloalbum uit 1980 corrigeerde Wright dat en noemde dat album zelfs Johnnie Wright.


Johnnie & Jack - Oh Baby Mine (I Get So Lonely)Johnnie Wright - Hello Vietnam (Full Metal Jacket, 1988)