AMSTERDAM - Met Daniël de Jongh is Textures niet alleen aan zijn vierde album toe, maar ook aan zijn vierde zanger. NU.nl sprak met gitarist Jochem Jacobs, drummer Stef Broks en zanger De Jongh over Amerika, lege batterijen en het nieuwe album Dualism.

“Waar we op het voorgaande album misschien tien kleine stompjes uitdeelden, is deze plaat een grote stomp in je gezicht”, vertelt Broks als NU.nl opmerkt dat de plaat bij vlagen wat agressiever klinkt dan voorganger Silhouettes.

De vorige plaat van Textures verscheen in 2008, toen nog met Eric Kalsbeek als zanger. Die kon het niet meer opbrengen om zich helemaal te geven voor de band.

“Hij was daar heel eerlijk in”, vertelt Jacobs. “Als je in een band als de onze wilt zetten moet je echt alles geven. Dat werd hem te veel. Ik vind het niet heel vreemd dat we aan onze vierde zanger toe zijn. We zijn al bijna tien jaar verder sinds onze debuutplaat.”

Vervanger

Gelukkig zat de band niet lang zonder zanger aangezien De Jongh snel werd aangetrokken als vervanger. Hij is geen onbekende in de metalscene en zat hiervoor in de band Cilice. Natuurlijk moest hij er even over nadenken, maar het leek uiteindelijk de beste keuze.

“Het is toch best wel een gok”, vertelt de zanger. “Je moet muzikaal ook maar een klik hebben natuurlijk. Maar eigenlijk bleek al redelijk snel dat het prima werkte. Live gaat het ook al super nu. Ik heb net iets meer bereik dan de oude zanger, waardoor sommige nummers nog intenser worden.”

Batterijtje

“We moeten maar zien hoe lang we het nu volhouden met elkaar. Uiteindelijk kan elk batterijtje leeg natuurlijk”, grapt Jacobs. “We zijn natuurlijk erg tevreden met het resultaat. Dualism is gewoon een echte Textures-plaat geworden, erg veel is er niet veranderd.”

“Al zijn er ook een aantal nummers die we eerder nooit hadden kunnen maken, denk ik”, vervolgt Broks. “Zo neigen sommige nummers zelfs wel een beetje naar een popliedje. Dat zal voor sommige fans wel even slikken zijn. Maar dat komt wel goed verder.”

Slopend

“Een album opnemen is gewoon een lang en slopend proces. Je moet eerst weken in de modder graven voor je bij het goede spul komt. Maar dat is toch weer gelukt”, aldus Jacobs. “Nu hebben we weer een cd om trots op te zijn.”En terwijl Nederland zich opmaakt voor de nieuwe release van ‘s lands favoriete metalband, trekken de heren zelf weg uit het land om de VS te veroveren. De groep speelt meer dan dertig shows en kreeg zelfs al nog een tour aangeboden, maar moest die afslaan.

Kroegen

Jacobs: “We hebben expres lang gewacht met een Amerikaanse tournee. Veel bands denken dat het daar echt gebeurd en Amerika het beloofde land is, maar negen van de tien acts spelen drie shows in een paar kleine kroegen waar niemand komt. Daar heb je niets aan.”

“Nu kunnen we het goed aanpakken en klopt alles. Al ging het maar net goed, want eigenlijk waren we te laat voor een visum. Gelukkig heeft Textures op de een of andere manier altijd groen licht. Last-minute visum, nieuwe zanger en ga zo maar door. Daarom staan we er nu nog altijd uitstekend voor.”