AMSTERDAM – Eagles Of Death Metal-frontman Jesse Hughes waagt zich als Boots Electric aan zijn solodebuut, getiteld Honkey Kong. Hughes vertelt Nu.nl over zijn helden, verslavingsproblemen, Josh Homme en de muzikanten die hem hielpen.

Het album Honkey Kong is zijn open liefdesbrief voor alle vrouwen die hij kent. Hughes groeide op in Greenville, South Carolina waar hij op jonge leeftijd al beste vrienden werd met "red captain" Joshua Homme. Toen zij samen Eagles Of Death Metal startten, was dat in eerste instantie om de vuige sixtiesrock nieuw leven in te blazen.

"Drie albums verder en we hebben nog steeds geen radiohit gescoord", lacht Hughes. "Daar wil ik nu verandering in brengen. Bovendien was het voor mij de hoogste tijd om afstand van de band te doen, of, zoals ik het noem, even te un-eaglen."

Ondanks het nieuwe en bijna onherkenbare geluid op Honkey Kong, heeft Hughes ook oude invloeden verwerkt. "Als je alle kleuren van het spectrum bij elkaar gooit, krijg je wit. Een totaal andere, onverwachte kleur. Ik heb al mijn muziek bij elkaar gegooid en dit kwam er uit."

Gejat

Honkey Kong is een eerbetoon aan Hughes’ helden. "Trippy Blob neigt naar Captain Beefheart en Dreams Tonight heeft een doowoptintje. Het is niets nieuws, dat geef ik toe. Ik heb de muziek die er al was een beetje misbruikt. Beter goed gejat, dan slecht bedacht."

Een solocarrière was een logische stap voor Hughes. "Ik wilde het al zo lang ik me kan herinneren en nu kreeg ik de mogelijkheid. Vooral nu Josh zo groot is geworden met Queens Of The Stone Age, durf ik ook uit de schaduw te stappen."

Verslaafd

Maar makkelijk was het niet. Hughes heeft ernstige verslavingsproblemen gehad en kwam zelfs tijdens het opnameproces nog in een afkickkliniek terecht. "Het was vooral heel intens. Ik was niet alleen verslaafd aan drugs, maar aan alles wat er bij kwam kijken. Mijn levensstijl sloeg nergens meer op."Na zijn terugkeer gebeurde er echter iets magisch. "Na het afkicken ontmoette ik de vrouw van mijn dromen. Ik heb me mijn hele leven niet zo gelukkig en verliefd gevoeld. Dit was een van de redenen om dit album als open liefdesbrief naar alle vrouwen in mijn omgeving te schrijven."

Excuses

Het nummer No Ffun is direct voortgevloeid uit die gebeurtenis. "De enige manier om je welgemeende excuses aan te bieden aan een vrouw, is door hen een gospelnummer te schrijven. Gospel maakt poëzie van de meest sombere smeekbede."

Hughes zingt op het album niet alleen over geliefdes. "Alle vrouwen zijn prachtwezens. Kijk naar mijn moeder, ook mijn beste vriendin. Hoewel ze me soms niet kan uitstaan, kan ik altijd op haar rekenen. En natuurlijk Juliette Lewis, ook zo’n topmens."

Tovenaar

Lewis is een van de muzikanten die Hughes heeft geholpen met zijn album. "Je hebt goochelaars en je hebt tovenaars. Snap je? Juliette is een tovenaar. Ze acteert en speelt soms de moeilijkste rollen alsof het niets is. Ze kan zich inleven in een ander persoon."Dat was de kwaliteit die Hughes zocht. Samen met diverse andere artiesten kon hij een krachtig team vormen om zijn eerste soloplaat te realiseren. Ook zelf hielp hij met de productie mee en keek over de schouders mee van zijn grote held Money Mark.

Combineren

"Money Mark heeft mij de ogen geopend. Dat deed hij al toen hij Check Your Head van Beastie Boys produceerde. Iemand die rock met hiphop kan combineren en daar zo’n ijzersterk album van kan maken, is ook een tovenaar. Hij heeft het geweldig gedaan."

Hughes sluit trots af. "Ik ben blij dat ik eindelijk mijn naam ergens op kan zetten. Mijn eigen naam. Ik heb het voor anderen geschreven en ik hoop dat die boodschap bij hen aankomt. Ditmaal niet als slechterik of duivel, maar als een sinister doch goedaardig persoon."