AMSTERDAM – In de Rijswijkse Schouwburg begint de Amsterdamse rockband Moke vanavond aan de theatertour Till Death Do Us Part. Doel is om mensen aan het denken te zetten. “Men moet erover praten”, aldus gitarist Phil Tilli. "Interpretatie is heel belangrijk."

In de aankondiging van de theatertour werd Till Death Do Us Part gepresenteerd als een voorstelling over "liefde en dood, vriendschap en verlies". Moke, de band die in 2007 doorbrak met debuutalbum Shorland en twee jaar later opvolger The Long & Dangerous Sea uitbracht, concentreert zich in de show niet alleen op rock en pop.

Ook country, folk en andere genres komen voorbij. Naast eigen werk speelt Moke onder andere Never Tear Us Apart van INXS, The Streets Of Philadelphia van Springsteen en Elvis Presleys Love Me Tender. Moke zal met Till Death Do Us Part het restant van 2011 in de vaderlandse theaters doorbrengen.

Vooraf twijfelde de groep nog aan de haalbaarheid van de onderneming. Tilli: "We zeiden tegen elkaar: ‘Het zou een goed idee kunnen zijn, maar vindt men dat ook in de theaters?’ Het maakt me trots om te zien dat je als band in de afgelopen vier, vijf jaar blijkbaar zoveel hebt bereikt, dat je je min of meer gekwalificeerd hebt om door te stomen naar een ander circuit."

Zanger Felix Maginn stond niet te springen om de theaters in te gaan. Althans, niet met een akoestische gitaar en de twee Moke-albums onder de arm. "Ik heb gezegd: als we de theaters in gaan, moeten we iets doen wat voor de band uitdagend is. Ik vond het te gemakkelijk om op een akoestische gitaar onze twee platen te gaan staan spelen."

Dat is het moment waarop drummer Rob Klerkx met het idee kwam om een voorstelling over de dood te maken. Maginn was gelijk om. Nadat de bandleden samen wat steekwoorden hadden opgeschreven, gingen ze ieder naar hun platenkast om liedjes te verzamelen.

Schieten

Uiteindelijk stonden er zo’n tweehonderd titels op de nominatie om in de voorstelling opgenomen te worden. Tilli: "En dan moet je op elkaar gaan schieten." Het eerste lied dat Moke repeteerde was My Death, geschreven door Jaques Brel en gepopulariseerd door Scott Walker en David Bowie.

"Tijdens de repetities klopte het gelijk", herinnert Tilli zich. "Ik denk dat dat nummer, omdat de tekst zó ongelooflijk veel vertelt over het onderwerp ‘de dood’, het geraamte van Till Death Do Us Part is."

Invullen

Hoe Moke de mensen aan het einde van de avond naar huis wil laten gaan is een punt van discussie geweest binnen de band. Maginn wilde het publiek naar huis sturen met een vraag, andere bandleden niet. "Als iedereen het zelf kan invullen, dan wordt het nóg persoonlijker", licht Maginn zijn standpunt toe.

"Ik vind het mooi als je iets open laat, als mensen op het verkeerde been worden gezet." Zijn zin kreeg hij niet, maar daarom is de band niet minder benieuwd naar de impact van hun theatershow. "Ik ben heel erg geïnteresseerd in wat mensen ervan gaan vinden", zegt Tilli. "Misschien dat ze míj wel gaan uitleggen wat we ermee bedoelden."


Speeldata zijn te vinden in de touragenda van Moke.