AMSTERDAM – Er zijn nieuwe beelden opgedoken van het legendarische eerste optreden van The Rolling Stones in Nederland, in het Scheveningse Kurhaus. Documentaireprogramma Andere Tijden maakte een volledige reconstructie.

Rolling Stones-kenner René Spork ontdekte in het Gemeentearchief Rotterdam nooit eerder vertoonde filmbeelden van het roemruchte concert dat op 8 augustus 1964 gehouden werd.

De beelden zijn geschoten door cineast Jan Schaper, die op de bewuste avond opnames maakte voor een tienerprogramma van TV Noordzee.

Andere Tijden laat eveneens repetitiebeelden van de band zien en maakte een reconstructie van het originele geluid tijdens het concert, dat opgenomen is vanaf het balkon van het Kurhaus.

Montage

Zo werd er altijd aangenomen dat het nummer Carol werd gespeeld, maar dit liedje is vanwege geluidsproblemen pas in de montage toegevoegd.Daarnaast blijkt uit de reconstructie dat de Stones niet vier, maar vijf liedjes speelden op die avond, alvorens Mick Jagger besloot het concert te stoppen vanwege gevechten tussen het publiek en de bewaking.
 

De uitzending van Andere Tijden rondom het Kurhaus-concert is zaterdag 24 september om 21.20 uur te zien op Nederland 2.


Bekijk ook: Rolling Stones in Nederland op NU&Toen