BUSSUM – Dinsdag vond de perspresentatie plaats van het tweede seizoen van The Voice Of Holland. “Inhoudelijk hebben we een stap vooruit gemaakt”, vertelt RTL-baas Erland Galjaard. “De meest in het oog springende is de komst van Marco Borsato.”

Niet alleen Erland Galjaard toont zich verheugd met de aanstelling van Borsato als coach in de televisietalentenjacht. “Het feit dat hij zijn naam verbindt aan dit programma is goed voor ons allemaal”, stelt Marco Borsato’s collega Angela Groothuizen. “Hij is de grootste artiest van Nederland. Maar in het programma stelt hij zich heel kwetsbaar op.”

“Er is meer chemie dan een jaar geleden”, vindt ook Roel van Velzen. “We zijn een stuk vrijer. En we kennen elkaar inmiddels best wel goed.” Borsato zelf is het daar roerend mee eens. “Dat er chemie is, is duidelijk”, zegt hij na het bekijken van de eerste uitzending. “Het plezier druipt er vanaf.”

“Het is soms op het scherpst van de snede en dat levert prachtige televisie op, met soms ontroerende momenten”, vervolgt hij. Groothuizen: “Roel is waanzinnig snel met grappen, maar Nick & Simon doen daar niet voor onder. We gaan elkaar ook uitdagen, maar nooit ten koste dan de kandidaten.”

Bewust

Want dat er tussen het gelach van de coaches door zich een heuse strijd afspeelt, wordt wel duidelijk in de eerste uitzending van The Voice. “Vorig jaar won Ben Saunders met Roel als coach. Dat zorgt voor een enorme strijd tussen de coaches”, aldus Simon Keizer. “Je bent des te meer bewust van je keuzes bij de blind auditions.”

“Je bent bewuster van het feit dat je die blind auditions meeneemt tot de finale”, vult zijn muzikale partner Nick Schilder aan. “Als je niet genoeg enthousiasme toont, gaat de kandidaat naar een andere coach. Daar heb je nog maandenlang mee te maken. Daarom is iedereen nu nog fanatieker.”

Verbazingwekkend

“Er zijn verbazingwekkend goede audities voorbijgekomen”, is Schilders mening. Toch vindt Van Velzen dat er niet één uitschieter bij zit zoals Ben Saunders vorig jaar. “Dit jaar hebben we er een aantal van dat niveau”, zegt hij. “Voor een stuk of acht, negen kandidaten hebben we even hard gevochten als bij Ben indertijd.”

Alle coaches zijn het erover eens dat het uiteindelijk draait om de kandidaten in The Voice Of Holland. “Secundair is het winnen van elkaar en lol hebben met elkaar”, stelt Van Velzen. “Ergens in je achterhoofd is het misschien wel een egostrijd. Je bent net als een voetbalcoach. Je wilt een goede spits en een goede doelman in je team hebben.”

Perspresentatie The Voice 2011