AMSTERDAM – Gavin DeGraw is met Sweeter alweer toe aan zijn vierde studioplaat, al ziet hij dat zelf anders. “Free was een tussendoortje, dit is het echte werk weer”, zegt hij. NU.nl spreekt de zanger over zijn nieuwe plaat, trots, fans, vrouwen en zijn nieuwe liveshows.

“Ik heb het geluk gehad dat ik een paar hits heb, maar nog altijd veel ruimte voor verbetering heb over gelaten”, vertelt DeGraw. Een paar hits is een understatement, want met onder andere Follow Through, I Don’t Wanna Be, Chariot en In Love With A Girl begint het een indrukwekkend lijstje te worden.

Nu kan Not Over You daar ook aan toegevoegd worden. Dat liedje is overigens meteen een van de sleutelnummers op Sweeter, dankzij de samenwerking met One Republic-frontman en songwriter Ryan Tedder. “Ik ontmoette Ryan een paar jaar geleden al en het klikte meteen”, aldus de zanger.

“Er was een soort wederzijds respect dat je anno 2011 niet vaak meer aantreft in de muziekwereld. Ik ben fan van hem en hij van mij. We besloten toen meteen al dat er een samenwerking moest komen. Maar zoals dat gaat met muzikanten, duurde het vervolgens een goede tijd voordat die samenwerking er ook daadwerkelijk van kwam.”

Samen

“Toevallig was ik nu in de buurt en gingen we samen zitten.” Wat volgt is een uitermate grappige uitleg van DeGraw over de chemie tijdens de sessie met Tedder. De Amerikaanse zanger zingt, bespeelt een denkbeeldige piano en gitaar en slaat met zijn handen hard op de tafel.

Als het tafereel zelfs de mensen buiten opvalt en een paar man polshoogte komt nemen voor het raam, besluit DeGraw zijn verhaal maar pratend te vervolgen. “Het was gewoon fantastisch, echt waar. De liedjes vlogen er letterlijk uit. We hebben veel meer muziek dan de twee liedjes die het album haalden.”

Trots

“Veel singer-songwriters, zo noemt men mij tenminste, durven het niet aan om samen met anderen muziek te schrijven. Je hebt je trots natuurlijk. Zelf heb ik ook jarenlang geroepen dat ik het nooit zou doen, maar het bleek uiteindelijk mijn beste move ooit.”Dus besluit de zanger nog een songwriter in te schakelen. Andrew Frampton, die ook verantwoordelijk is voor nummers van The Script, werkt mee aan Run Every Time en Spell It Out. De Graw: “Ik praat wel veel over wat mij bezig houdt natuurlijk. De teksten moeten wel persoonlijk blijven.”

Verslijten

Zo komen er ook op Sweeter weer genoeg hartverscheurende verhaaltjes van DeGraw voorbij, die afgaande op zijn teksten geen gemakkelijk liefdesleven moet hebben. Hoeveel vrouwen verslijt hij zo ongeveer tijdens het schrijven van een plaat?

“Er is één ding dat je nooit moet doen”, lacht DeGraw. “Vrouwen over wie je schrijft bij naam noemen. Je moet ze nooit credit geven, is mij altijd verteld. Er zijn vrouwen geweest, ja, muzen zou je zelfs kunnen stellen. Ze maken het schrijven gemakkelijker.”

Tussendoortje

Maar zoals eerder in dit gesprek al bleek, ziet DeGraw Sweeter niet als zijn vierde, maar als zijn derde plaat. Hij legt uit dat Free alleen tot stand kwam omdat een aantal fans vond dat Gavin DeGraw (zijn tweede album) veel te geproduceerd klonk. Dus besloot hij ze te verwennen met een tussendoortje, dat eigenlijk niet eens officieel uitgebracht zou worden.“Fans zijn belangrijk, dus je moet altijd goed naar ze luisteren. Maar ik weet zeker dat ze Sweeter te gek gaan vinden. Er staat nieuw materiaal op, dingen die je niet zou verwachten, maar ook typische Gavin DeGraw-liedjes, om het zo maar te zeggen. Live gaat het helemaal waanzinnig worden. Ik heb nu een perfect repertoire voor een weergaloos concert.”