AMSTERDAM – Onlangs presenteerde SLB Money Gang, bestaande uit rappers Faberyayo, Sef en SpaceKees, de Ski Or Die-mixtape. “Een echte bedoeling achter het project was er niet”, vertelt Faberyayo tegen NU.nl.

Het ontstaan van het idee voor het Skileraar Bruin-concept (waar SLB voor staat) ligt bij de zongebruinde huid van SpaceKees. Faberyayo herinnert zich de situatie als volgt: “Het was zomer toen ik Kees een keer tegen het lijf liep. Hij had een onnatuurlijk bruine gloed over zijn kop van het te lang in de tuin zitten.”

“De eerste associatie die in mij opkwam was: Skileraar Bruin. Die term is sindsdien blijven plakken. Maar het concept begon pas echt vorm te krijgen nadat Kees aan kwam zetten met een snoeiharde beat van producer Yung Felix. Zodoende was de allereerste Skileraar Bruin-track geboren”, zegt Faberyayo over de totstandkoming van de SLB Money Gang.

“Het smaakte naar meer en uiteindelijk hebben we een hele mixtape gemaakt”, vervolgt Faberyayo. “Het ging vooral om het hebben van een leuke tijd. Naarmate het proces concretere vormen begon aan te nemen ontstond ook steeds meer behoefte aan een professionele aanpak.”

Hoofdpijn

“Gelukkig waren er dan ook de nodige mensen om ons weer even scherp te krijgen voor het einddoel.” De sfeer in de studio wordt door Faberyayo als louter ontspannen beschreven “Maar het uiteindelijke echte werk om van het concept een concreet geheel te maken, dat bezorgde ons af en toe wel de nodige hoofdpijn”, zegt Flinke Namen-lid Sef.

“Naast alle lol en humor moest er aan het eind van de dag toch professioneel en volwassen aan gewerkt worden.” Op de vraag of men een vervolg kan verwachten in de toekomst zegt Faberyayo: “We zijn goeie vrienden van elkaar, dus een toekomstige samenwerking is niet uit te sluiten.”

Ideeën

“Bovendien liggen er nog heel wat tracks klaar en zijn er nog voldoende ideeën om uit te werken.” Het thema van de Ski Or Die, namelijk après-ski, botst enigszins met het productiegeluid. Dit is een bewuste keuze volgens de heren. “We hebben een gedeelde liefde voor harde dirty south-achtige beats”, zegt Sef over de rol van de producers.“En we vonden het een leuke tegenstelling met het après-skimotief. De producties en bijdrages van Yung Felix, Vic Crezée, The Flexican, FS en vele andere hebben het uiteindelijke resultaat naar een hoger niveau getild. Zonder hun waren het enkel sketches gebleven.”

Kritisch

Vragend naar hun eigen soloprojecten zijn de heren toch een stuk serieuzer. “Mijn eigen soloalbum komt er ook aan”, vertelt SpaceKees. “Maar daar ben ik wel heel kritisch op. Het fijne van dit is dat het ongegeneerd leuk is. Je denkt er niet bij na, maar doet het gewoon.”

Sef, die onlangs de titeltrack voor de film Rabat voor zijn rekening nam, deelt die mening: “Mijn soloalbum is heel anders als Ski Or Die. Het is vooral een verzameling van dingen die ik zelf heel tof vind.” Zijn solodebuut De Leven staat in de startblokken en zal één dezer dagen het daglicht zien.