AMSTERDAM – Een vermelding in de BBC Sound Of-lijst betekent een enorme boost voor een artiest. Zo ook voor de Britse zangeres Anna Calvi, van wie dit jaar veel wordt verwacht.

Ieder jaar tippen honderden belangrijke mensen uit de muziekindustrie voor de BBC Sound Of de tien artiesten waar ze het meest van verwachten. Adele, 50 Cent en Keane kwamen als onbekende acts op eerdere lijsten te staan. De 29-jarige Engelse zangeres Anna Calvi bracht op 17 januari 2011 haar titelloze debuutalbum uit.

Ze schreef als tienjarige haar eerste liedje over David Bowie. Waarschijnlijk niet haar beste, denkt de zangeres. Ze ging muziek studeren, wat haar een goede basis gaf. "Mijn opleiding helpt me verder met mijn muziek", zegt ze. "Maar ik benader muziek niet vanuit de theorie, maar vanuit emotie en instinct".

Als kind wordt Calvi al blootgesteld aan muziek door haar Italiaanse vader. "Hij was een hippie in de jaren zestig, dus hij luisterde veel naar psychedelische rock", zegt de zangeres. "Maar hij draaide ook andere muziek voor me, zoals Nina Simone, Jimi Hendrix en Billie Holiday." Zelf luisterde ze naar Jeff Buckley en Radiohead.

"Op een gegeven moment raakte ik geïnteresseerd in flamencomuziek," vertelt Calvi. "Vooral de passie en emotie in de muziek spreken me aan." Ze begint haar muzikale carrière met Cheap Hotel rond 2005, waarmee ze donkere popliedjes maakt. De band brengt één single uit en houdt er na een paar jaar mee op.

"Die band was vooral een goede oefening voor me", zegt Calvi. "Ik kon zien hoe het was om frontvrouw te zijn. Toch was het niet de muziek die ik wilde maken, want ik voelde geen emotionele connectie met wat we speelden."

Intelligent

Calvi gaat alleen verder en krijgt al snel aandacht van grootheden zoals Nick Cave en Brian Eno. Eno noemt haar “the biggest hing since Patti Smith”. "Eno zei dat hij mijn muziek intelligent, passievol en romantisch vindt", vertelt de zangeres.

Volgens veel recensies lost Calvi de belofte van haar Sound Of-nominatie in met haar debuutalbum. "Goede recensies voelen niet als druk," vindt Calvi. "Ik weet zelf of ik een goede prestatie heb geleverd en besteed niet zoveel aandacht aan meningen van andere mensen. Het is niet goed voor je als je je elke slechte recensie aantrekt."