AMSTERDAM - De musical Petticoat is dit jaar de grootste kanshebber bij de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards. Dat heeft de organisatie zondagavond bekendgemaakt.

De voorstelling van Joop van den Ende Theaterproducties is genomineerd voor twaalf prijzen, waaronder die in de categorieën beste grote musical en beste vrouwelijke (Chantal Janzen) en mannelijke (Freek Bartels) hoofdrol in een grote musical.

Een andere grote kanshebber is Soldaat van Oranje, die onder meer is genomineerd voor beste grote musical en beste mannelijke hoofdrolspeler in een grote musical (Matteo van der Grijn).

Opvallend is dat beide kanshebbers originele Nederlandse musicals zijn.

Meeste nominaties

In totaal worden er op 2 oktober 21 beeldjes uitgereikt. Na Petticoat heeft La Cage aux Folles de meeste nominaties ontvangen (11 stuks). Hoofdrolspelers Jon van Eerd en Stanley Burleson, die een homoseksueel liefdeskoppel spelen, strijden beide om het beeldje voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical.

In de categorie vrouwelijke hoofdrol zijn de andere kanshebbers Kim-Lian van der Meij (Legally Blonde), Lone van Roosendaal (Zorro) en Marjolein Teepen (We Will Rock You).

Andere genomineerden

Andere genomineerden voor de prijs voor beste grote musical naast Petticoat en Soldaat van Oranje zijn La Cage aux Folles en Mary Poppins. De strijd om de prijs voor beste kleine musical gaat tussen Je Anne, Spring Awakening, Toon en Urinetown.

Een nominatiecommissie bepaalt welke stukken kans maken op een prijs. In de categorieën beste grote en kleine musical bepaalt het publiek vervolgens wie het beeldje in de wacht sleept. De andere prijzen worden toebedeeld door de nominatiecommissie.

De John Kraaijkamp Musical Awards worden sinds 2000 uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeld en een geldprijs van 2500 euro. RTL4 zendt het gala op 2 oktober live uit.