AMSTERDAM – Dankzij haar optreden tijdens de MTV Video Music Awards vorige week, stijgt Adele’s huidige single Someone Like You van nummer 19 naar nummer 1 in de Billboard Hot 100. Dit met bijna twee keer zoveel verkopen als een week eerder.

Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard, dat wekelijks de hitlijst publiceert.

Het is Adele’s tweede Amerikaanse nummer 1-hit na Rolling In The Deep. Nielsen SoundScan rapporteerde verleden week maarliefst 275.000 downloads van het nummer. In de lijst van meest gedownloade nummers staat de ballad dan ook op de eerste plek.

In de week na Adele’s uitvoering bij de MTV Video Music Awards werd Someone Like You 59 procent meer op de Amerikaanse radio gedraaid dan in de week ervoor. Van het album 21 zijn er inmiddels 3,3 miljoen verkocht in de VS.

Tussentijds

In eigen land lijkt de impact van de awarduitreiking van MTV ook invloed te hebben op de hitlijsten. In de tussentijdse lijst van de Britse Top 40 (midweek) stijgt de single dertien plekken, naar nummer 14. Het album gaat ook weer omhoog, naar nummer 2.

Tot dusver heeft Adele in Groot-Brittannië maarliefst drie miljoen exemplaren van 21 verkocht. Dat is in zoverre uniek dat geen enkele artiest ooit het voor elkaar kreeg om binnen een kalenderjaar zoveel exemplaren van een album te verkopen in dat land. Zelfs The Beatles en Michael Jackson niet.

Solozangeres

Ook is 21 hard op weg om het best verkochte album van een Britse solozangeres te worden in Adele’s thuisland. Leona Lewis en Amy Winehouse zijn de enige zangeressen die meer exemplaren verkochten van een enkele titel. Zoals het er nu naar uitziet, gaat Adele dat record voor het einde van dit jaar verbreken.

Dinsdagavond greep Adele langs de prestigieuze Mercury Music Prize. Haar optreden daar kon geen doorgang vinden, vanwege een stevige verkoudheid en luchtweginfectie. Om die reden moest ze zondag en maandag ook al optredens afzeggen. Inmiddels zijn daar nog twee shows aan toegevoegd.