AMSTERDAM – De wereldtournee van de Canadese band Arcade Fire loopt op zijn einde en daar zijn de bandleden maar wat blij mee. “Het is moeilijk om weg te zijn van je dierbaren”, zegt Richard Parry tegen NU.nl.

Hoewel het misschien de gewoonste zaak van de wereld lijkt voor de muzikanten van Arcade Fire, worden de omvangrijke tourschema’s gezien als een noodzakelijk kwaad. “Het is geen normaal leven”, aldus Parry. “Het is heel moeilijk om nooit thuis te zijn.” Parry maakt er desondanks het beste van. “Je probeert vrolijk en gezond te blijven.”

“Wanneer dat niet lukt, dan wordt het behoorlijk lastig om continu met dezelfde mensen op te trekken.” Anderzijds beseft hij zich dat hij eigenlijk niet mag klagen, gezien het succes van Arcade Fire. “Het is een privilege dat ik dit kan doen, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Ik besef wel dat ik een bevoorrecht mens ben.”

De muzikant noemt een aantal van de ongemakken op waarmee hij te maken kreeg tijdens de diverse tournees van Arcade Fire. “Je slaapt nooit in je eigen bed, je kussen is nooit hetzelfde, je kunt nooit voor jezelf koken, je raakt nooit bekend met de plek waar je je bevindt, je weet nooit waar het toilet is en je raakt continu dingen kwijt.”

Tijdsbestek

Vanwege de vele concerten is Arcade Fire er niet aan toegekomen om nieuw werk te maken. “We hebben nog geen nieuwe plaat om uit te brengen”, legt Parry uit. “Als we shows hebben staan, dan hebben we geen tijd om aan een album te werken. Je maakt een album niet binnen het tijdsbestek van een paar vrije maanden.”

De fans moeten het voorlopig doen met de slechts twee nieuwe nummers op de heruitgave van het veel geprezen derde album The Suburbs. Positieve recensies kunnen Parry een worst wezen. “Ik lees die dingen niet echt”, erkent hij. “Denk je dat het gezond is wanneer mensen je continu een veer in je reet steken? Ik denk van niet.”

Zinloos

“Zolang mensen naar onze concerten komen en onze platen kopen, weet ik dat we iets goed doen. Recensies zijn maar een stel meningen. Artistieke speculaties zijn niets meer dan een hoop gezwets. Het is totaal overbodig en zinloos. Het doel van kunst is niet iemands mening. Het is gewoon kunst.”

Bij thuiskomst in Canada gaat Richard Parry rust nemen van Arcade Fire en werken aan andere projecten. “Dat wordt rustigere muziek, zonder grote zaal met een hoop mensen erin.” Maar wat is het eerste dat Parry doet zodra deze tournee ten einde is? “Waarschijnlijk neem ik eerst een bad. Er gaat niets boven je eigen badkuip.”