De Haarlemse band Chef’Special bracht in maart het album One For The Mrs. uit en ontving recentelijk de uitnodiging om de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door te worden. De band is erg te spreken over deze kans, vooral na de moeilijke zomer die de band achter de rug heeft.

Het had een mooie zomer moeten worden met een volgeboekt festivalseizoen in het eigen land. Helaas kampte Chef’Special-zanger Joshua Nolet met kaakproblemen, wat resulteerde in een operatie, een maand stilte en zo’n twintig festivaloptredens die niet doorgingen. “We hebben grote shows moeten afzeggen door mijn operatie”, zegt Nolet.

“Het was even afzien, maar het gaf ons ook tijd voor enige reflectie en inspiratie voor nieuw materiaal.” Gitarist Guido Joseph vult aan: “Maar het is nooit leuk om fans teleur te stellen.” Ook Chef’Specials optreden op Lowlands liep gevaar.

“We waren bang dat we het moesten afzeggen, maar het sloot allemaal net op elkaar aan”, vertelt drummer Wouter Prudon. “En misschien was die maand niks doen juist wel de perfecte voorbereiding op zo’n show, want de Charlie (tentpodium op Lowlands, red.) ging los.”

Uitdagingen

“Het waren de beste drie kwartier van mijn leven”, lacht Nolet. “Het was iets waarvan je als kind al droomt en naartoe leeft. Nu moeten we weer nieuwe uitdagingen verzinnen. De Wereld Draait Door is dan natuurlijk een stap in de goede richting.”

Prudon: “We moesten wel goed nadenken over de mogelijkheid om als huisband bij De Wereld Draait Door te spelen. Maar het is een geweldig platform voor Nederlandse muziek en we kunnen er veel kansen uithalen.”

Hiphop

Toch vist Chef’Special niet in dezelfde vijver als het rijtje huisbands van afgelopen jaargangen (Go Back To The Zoo, Rigby, Moke). “Onze hiphop en funk is nieuw voor het programma”, licht Joseph toe, “maar juist daarom zien wij het als uitdaging.”

Chef’Special wil laten zien dat het niet enkel een liveband is. Joseph: “We kregen vroeger wel eens het commentaar dat je ons beter live kon zien dan op plaat luisteren. Met ons debuutalbum hebben we geprobeerd dat te veranderen.”

Onzekerheden

Op One For The Mrs. kiest Chef’Special op sommige momenten voor rustigere nummers, zoals in de net uitgebrachte single Birds. “Het nummer is een hoopje bij elkaar geschraapte hersenspinsels, onzekerheden en twijfels”, aldus Nolet. “Ik geef op veel dingen geen antwoord, maar stel wel een hoop vragen.”

Die meeslepende, emotionele sound in de muziek van Chef’Special werkt opvallend genoeg het beste bij optredens. Nolet: “Dat zijn de nummers die worden meegezongen en waar ook aandachtig naar wordt geluisterd.”

Dynamiek

Volgens de zanger is de dynamiek die ontstaat door de veelzijdigheid van de nummers, een van de krachten van Chef’Special. “Zowel live als op plaat proberen we zoveel mogelijk dynamiek op te zoeken. Dat willen we ook in de toekomst zo gaan volhouden.”

“Enkele jaren geleden hadden we nooit kunnen denken dat ons geluid zou veranderen van harde funk en hiphop naar echte luisterliedjes”, meent Joseph. “Birds was eigenlijk die omslag. En toch maken we nog steeds de muziek die we willen en dat blijft het belangrijkste.”
 

Chef’Special staat maandagavond voor het eerst als huisband bij De Wereld Draait Door, Nederland 3.