AMSTERDAM – Jack Steadman, zanger van de Engelse indierockband Bombay Bicycle Club, kreeg het afgelopen jaar te maken met een writer's block. Het derde album A Different Kind Of Fix bestaat dan ook voor een deel uit oud materiaal, dat hij schreef voor een soloproject.

“Dat waren vooral elektronische liedjes”, vertelt de uit Londen afkomstige frontman. “Dat is bepalend geweest voor het geluid voor onze nieuwe plaat.” In 2009 verscheen het debuut I Had The Blues But I Shook Them Loose. Terwijl daar de elektrische gitaren nog volop klonken, koos de band voor opvolger Flaws voor een akoestische aanpak.

Dat leverde de nodige waardering en veel nieuwe fans op. Met het in augustus verschenen A Different Kind Of Fix wordt het roer wederom omgegooid. “Daar verwijst de albumtitel ook naar”, legt Steadman uit. Volgens bassist Ed Nash was het nieuwste werk eigenlijk bedoeld als tweede album. “Maar Flaws kwam er tussendoor.”

“Uiteindelijk is het altijd onze bedoeling geweest om weer terug te gaan naar het meer elektrische geluid”, aldus Nash. Om tot de twaalf nummers te komen die nu op plaat staan, spitte Steadman veelvuldig door oude bestanden op zijn computer. “Vanwege mijn writer's block zocht ik naar iets dat ik al had geschreven en mijn aandacht trok.”

“Dat probeerde ik vervolgens te herschrijven tot een Bombay Bicycle Club-nummer.” Voor de zanger is het direct een goede manier om herinneringen op te halen: “Het zijn net foto's.” Hoewel de oude ideeën er al een tijd lagen, had de band nooit het zelfvertrouwen om ze daadwerkelijk op een album te zetten.

Steadman: “We twijfelden aan de kwaliteit. Dankzij het succes van Flaws kregen we dat vertrouwen wel. Die plaat was zo anders dan zijn voorganger, dat we nu niet terugdeinsden om weer heel iets anders te maken.”


Bombay Bicycle Club staat op 29 november in Paradiso, Amsterdam en 1 december in Tivoli, Utrecht.