AMSTERDAM – Er zijn van die bands waar in de wandelgangen zomaar heel veel over gefluisterd wordt. Other Lives is zo’n band. Niet gek dus dat het goed volliep voor de nieuwe folkhelden op Lowlands 2011. NU.nl zocht zanger Jesse Tabish en multi-instrumentalist Jonathon Mooney op.

Niet alleen de toeschouwers waren overigens onder de indruk van het optreden in Biddinghuizen. Tabish zelf glundert nog altijd na en heeft een week later zelfs het bandje nog om zijn pols hangen. “Ik denk dat Lowlands 2011 het beste optreden tot nu toe is” , aldus de bebaarde zanger.

“We waren al heel erg verbaasd dat er zoveel mensen kwamen opdagen, maar zelf speelden we ook heel erg goed. Ik zal die show niet snel vergeten.” Niet slecht voor het Nederlandse podiumdebuut. Een debuut waar even op gewacht moest worden wel. In 2009 bracht de groep al een album uit, maar veel optredens zouden er niet volgen.

Kunek

Eigenlijk gaat de geschiedenis van Other Lives nog veel verder terug. Als Kunek brachten Tabish en Mooney in 2006 al een album uit. De twee maakten toen nog postrock en haalde inspiratie uit acts als Sigur Rós en Godspeed You! Black Emperor.

Een lang leven was Kunek echter niet beschoren en na de nodige ruzies binnen de band vertrok een ander bandlid. De rest pakte de draad weer op als Other Lives. Een naamloze debuutplaat volgde in 2009.

Filmster

“We hebben niet zo lang getourd met de vorige plaat, dat klopt”, vertelt Mooney, die qua uiterlijk ongeveer een tegenpool van zijn partner in crime is, en er eerder uitziet als een filmster dan een folkrocker. “Het voelde op het moment gewoon niet goed, of zo.”

“We hadden al heel snel het gevoel dat het beter kon en moest. Daarom hebben we de tour redelijk snel afgebroken en zijn we opnieuw de studio ingedoken. Veertien maanden zijn we uiteindelijk bezig geweest, met Tamer Animals als gevolg.”

Idealistisch

“Dat voelde live meteen een stuk beter”, vervolgt Tabish. “We spelen live alleen nog maar nummers van het nieuwe album. Dat werkt eigenlijk prima. Natuurlijk zien we ook nu weer verbeterpunten, maar het touren staat ons veel minder tegen. We zijn trotser op dit materiaal.”

“Tijdens het opnameproces hebben we ons helemaal niet bezig gehouden met de liveshow. We zijn gewoon zo idealistisch mogelijk te werk gegaan. In het begin was het lastig om dat naar een podium te vertalen, maar inmiddels bleek dat de juiste keuze.”

Horror

Het album is vernoemd naar de dichtbundel Tamer Animals van goede vriend Adam Wright. For 12, de huidige single, kwam tot stand omdat Tabish een soundtrack moest schrijven voor zijn zusjes korte film. “Ik denk dat onze muziek sowieso goed geschikt is voor films”, aldus Tabish. “Eighties horror bijvoorbeeld, haha!”

“Uiteindelijk komt het toch door de intimiteit van Oklahoma, waar we opgroeiden en de plaat opnamen, denk ik. Bij ons heb je alle tijd en vechten geen honderd bands om dezelfde vierkante meter. Dat hadden we nodig om tot Tamer Animals en dit succes te komen.”