AMSTERDAM – Nadat de succesvolle Zwolse hiphopformatie Opgezwolle in 2007 stopte, raakte rapper Rico – echte naam Ricardo McDougal – mede door drugs en alcohol langzaam zichzelf kwijt. Totdat hij contact zocht met een oude vriend: producer Bart van der Werken, alias Kubus.

"Ik belde hem en hij zei: kom een keer langs”, aldus Rico. “Toen pas kwam ik er achter; hé, ik kan ook praten en ik sta er niet alleen voor.” Die eerste ontmoeting in 2009 was het startpunt van een vruchtbare muzikale en persoonlijke reis.

In de studio van Kubus, bekend van zijn werk met de Engelstalige rapper BangBang, ontstond vooral in de kleine uurtjes langzaam een gezamenlijk album: DMT. "We hebben in alle vrijheid opgenomen. Geen standaard werk, gewoon fuck al die shit en gaan", legt Rico uit.

Ook voor Kubus is de samenwerking met Rico een nieuwe start. "Ik zat een beetje vast. De voorgaande tijd had ik me erg verdiept in apparatuur en opnemen, maar door al die theorie, raakte ik mijn instinctieve gevoel voor beats een tijdje kwijt. Tijdens het maken van DMT kon ik eindelijk alles toepassen wat ik had geleerd."

DMT onderscheidt zich dan ook van de standaard hiphop met korte en lange tracks, mysterieuze beats, instrumentale nummers en persoonlijke teksten. "We hebben gewoon gedaan wat wij samen vet vonden. Niet zo van: coupletje, refreintje, maar gewoon vette tracks bouwen", lacht Rico.

Hallucinerend

De titel heeft een dubbele betekenis. "Een vriend van ons was bezig met DMT, een hallucinerend spul waarmee je zo een kwartier in een andere dimensie zit", zegt Kubus. "Dat vond ik wel een vette titel voor het album, want dat is ook echt een trip." Rico was het eens met die titel. "Toen ik het hoorde, dacht ik, DMT, dat is de muzikale trip."

De muzikale trip met Kubus heeft Rico veel opgeleverd. "Ik heb echt los geleefd en kwam op een punt dat ik de weg naar aarde terug moest gaan vinden. Dat kwam ook wel door alcoholische versnaperingen en door de drugs. Ik had mezelf nog niet gevonden. Deze plaat heeft me goed gedaan."