AMSTERDAM – Het populaire liedje Money For Nothing van Dire Straits mag weer gedraaid worden op de Canadese radio. De hit uit 1985 werd in januari in de ban gedaan, nadat een luisteraar een klacht indiende over een scheldwoord in de tekst.

Dat meldt Canadian Broadcast Standards Council (CBSC), de Canadese evenknie van het Commissariaat van de Media.

Toen een radiostation in Newfoundland het nummer begin dit jaar draaide, merkte een boze luisteraar op dat Money For Nothing driemaal het woord ‘faggot’ bevat.

Daarop besloot de CBSC dat het liedje ongepast is voor op de Canadese radio. In mei kwam CBSC echter terug op zijn aanvankelijke besluit en draaide het verbod terug. Dit omdat de organisatie concludeerde dat het woord ‘faggot’ niet als beledigend was bedoeld in de context van het liedje.

Geanimeerd

Mark Knopfler schreef Money For Nothing in 1984 met Sting. De videoclip was één van de eerste die geanimeerd is middels computers en tevens de eerste videoclip die in 1987 werd uitgezonden op de Europese MTV.

Het is niet de eerste keer dat Canadese radiostations popliedjes in de ban doen vanwege expliciete teksten. Eerder werden nummers van The Beatles, The Prodigy en Phish gemeden. Ook Carrie Underwood werd geweerd, omdat haar ijshockey spelende echtgenoot een club uit Ottowan verruilde voor een in Nashville.