AMSTERDAM - Thomas Berge heeft de afgelopen maanden ontdekt dat hij beter over zijn gevoelens kan zingen dan praten.

Zijn nieuwe plaat 1221 staat dan ook vol met persoonlijke nummers. "Het lijkt een soort bescherming voor mezelf dat ik onderwerpen soms beter in muziekteksten kan verwoorden", legt Berge uit aan De Telegraaf.

"Dat vind ik eigenlijk wel mooi", gaat de 21-jarige zanger verder. Berge liet zich vorig jaar behandelen voor verschillende verslavingen. "Mensen kunnen mijn muziek opzetten en luisteren. En ze begrijpen me, want ik heb al van veel mensen brieven gehad waarin staat dat ik ze op een of andere manier heb geholpen."

Ondanks zijn zware jaar heeft Berge zijn liedjes bewust breed gehouden. "Op die manier hoort iedereen iets anders in mijn muziek."

Volwassenheid

Berges plaat 1221 wordt vrijdag gelanceerd, de titel staat volgens Thomas symbool voor volwassenheid. "Ik was 12 toen ik begon met zingen en ik ben nu 21. Het album gaat eigenlijk over de scheidingslijn tussen 12 en 21."

Naast de problemen met verslavingen zag Thomas zijn relatie met zijn vriendin Daisy stranden. "Er is wel eens een periode geweest dat ik dacht: wanneer gebeurt het nou dat ik een leuk meisje tegenkom? Maar nu weet ik dat het op een keer wel komt."

Onbekende dame

Berge werd onlangs in Parijs gespot met een nog onbekende dame. Of de twee een stel zijn, is nog onduidelijk.

"Vroeger vond ik het moeilijk om thuis in mijn eentje op de bank te zitten. Eigenlijk moest ik altijd wel weg, was nooit alleen." Tegenwoordig is dat wel anders. "Ik vind het te gek om met mezelf op de bank te zitten en een film te kijken."