AMSTERDAM – In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: The Sun van The Naked And Famous.

Debuutalbum Passive Me, Aggressive You van electropopband The Naked And Famous werd in september 2010 digitaal uitgebracht in Australië, Canada, de VS en thuisland Nieuw-Zeeland. In Nederland is het album sinds maart verkrijgbaar. Mede dankzij doorbraaksingle Young Blood trad de band in 2011 al vijf keer op in ons land.

De videoclip bij de vijfde single van de groep, The Sun, werd recentelijk van YouTube verbannen, zo vertelt toetsenist Aaron Short. “Een paar dagen geleden was ik de clip aan het uploaden in mijn kamer en een paar minuten later bleek dat niet te kunnen. We zijn ermee bezig, misschien is er een manier om de video toch op YouTube te krijgen.”

Inmiddels is The Sun wel op de videowebsite te zien, maar alleen voor mensen die inloggen op hun YouTube-account. Dat het filmpje werd geweigerd is niet heel verwonderlijk. Er komt nogal wat expliciet naakt voorbij in de door Campbell Hooper en Joel Kefali geregisseerde clip.

Short: “De inhoud van de video is misschien niet helemaal wat YouTube op de site wil hebben.” Het nummer, geschreven door zanger, gitarist en producer Thom Powers, was oorspronkelijk niet bedoeld als een The Naked And Famous-liedje. Short wist Powers te overtuigen. “Het klonk geweldig en is rechtstreeks op het album terechtgekomen.”

De opvolger van Passive Me, Aggressive You zal nog even op zich laten wachten. The Naked And Famous verwacht pas volgend jaar februari de handen vrij te hebben om demo’s en losse ideeën uit te werken. “Zodra we klaar zijn met toeren kunnen we ons gaan focussen op een nieuw album”, aldus Short.