KEULEN – Het concert dat Red Hot Chili Peppers dinsdagavond gaf in de Keulse popzaal E-Werk, werd met een vertraging van een iets meer dan een uur uitgezonden in Nederlandse bioscopen. De band speelde integraal het nieuwe album I’m With You.

Het uitzenden van popconcerten in bioscoopzalen komt steeds vaker voor, maar meestal betreft dit reguliere concerten die veelal vooraf getapet zijn.

Red Hot Chili Peppers koos ervoor om dit juist niet te doen. De band geeft in plaats daarvan een relatief intieme show, waarin enkel nummers van het vorige week verschenen album voorbij komen.

Voor circa tweeduizend uitzinnige Duitse fans en een handvol internationale pers, laten de Amerikanen horen hoe hun verse materiaal klinkt zonder dat producer Rick Rubin achter de geluidstafel zit. Te beginnen met albumopener Monarchy Of Roses, waarbij zanger Anthony Kiedis nog een jas aan heeft. Al snel komt zijn ontblote bovenlijf tevoorschijn.

De kleine, industrieel ogende zaal is op zich zelf al een mooie locatie om op film vast te leggen en met de videobeelden op de achtergrond moet het in de bioscoop vast nog fraaier uitgezien hebben. De band is dan ook in topvorm, los van enkele kleine uitglijers. Begrijpelijk echter, gezien de Peppers dit materiaal voor het eerst live spelen.

Pruttelen

Zo laat Kiedis een paar valse noten horen aan het begin van Brendan’s Death Song. Verderop in de show blijkt een van de nummers niet op band te staan, waardoor deze over moet. De ritmesectie (bassist Flea en drummer Chad Smith) gaat onverstoorbaar door en vormt de motor van deze band. Recht vooruit, zonder pruttelen.

Gitarist Josh Klinghoffer is een nieuw gezicht. Hij kleurt de nummers mooi in met zijn gitaarspel, maar blijft altijd keurig binnen de lijntjes. Zijn voorkomen is nog wat braaf, hoewel dat (uiteraard) afgemeten wordt tegen de rasentertainers met wie hij het podium deelt. Hij is bescheiden in zijn doen en laten en dat siert hem.

Naakt

Enkel bijgestaan door een percussionist en een trompettist, worden de nummers behoorlijk naakt gepresenteerd. De liedjes zijn gestript van alle verdere productie, waardoor sommige nummers beter opvallen dan anderen. Vooral Factory Of Faith, Brendan’s Death Song en Dance, Dance, Dance beklijven wonderwel. Dit zijn hits.

Nadat Red Hot Chili Peppers door het album heen gelopen is, sluit de band af met de klassieker Give It Away en voordien nog Me And My Friends. Ondanks een luid verzoek tot een “Zugabe” van het publiek – dat zelfs stug blijft staan terwijl de zaallichten al aan gaan – blijft het hierbij. Desondanks een hele interessante liveweergave van het album I’m With You.