De bandleden van het Engelse Friendly Fires kregen een week voor hun optreden op Lowlands een tragedie te verwerken. Live-trompettist Richard Turner kreeg een hartstilstand tijdens het zwemmen. “Muziek maken is moeilijk na zoiets afschuwelijks”, aldus gitarist Edd Gibson.

Turner overleed op 27-jarige leeftijd, reanimatiepogingen ten spijt.

Op het moment van het ongeluk trok Turner, een fervent zwemmer, zijn baantjes in het zwembad Brockwell Lido in Zuid-Londen. Binnen vier minuten arriveerden drie ambulances.

Na diverse pogingen van badmeesters en paramedici om Turner te reanimeren, overleed de jonge Brit uiteindelijk in King’s College Hospital. “Het was een enorme schok voor ons”, blikt drummer Jack Savidge terug. “Hij was een hele gezonde, 27-jarige jongen. Onbegrijpelijk.”

Turner speelde op en af drie jaar lang trompet tijdens liveshows van Friendly Fires. Daarnaast werkte hij aan zijn eigen jazzproject Round Trip.

“Het zal moeilijk zijn om onze vrolijke muziek ten gehore te brengen na deze afschuwelijke tragedie”, erkent gitarist Edd Gibson. “Maar we moeten doorgaan. Tijd heelt alle wonden.”


Friendly Fires staat op 16 december in Melkweg, Amsterdam.