HAARLEMMERMEER - Het sprookjesbos van ’s lands grootste dancefeest Mystery Land is zaterdag veranderd in een grote modderpoel. Het slechte weer mocht de pret voor de 60.000 bezoekers niet drukken.

Het festival op het voormalige Floriadeterrein, een van de oudste dancefeesten in de buitenlucht, was als vanouds creatief en vrolijk aangekleed.

De meeste bezoekers kregen daar weinig van mee. Ingepakt in een poncho trokken de feestgangers been voor been hun rubberen laarzen uit de modder, zich een weg banend over het enorme festivalterrein.

De hevige neerslag trok in eerste instantie een zware wissel op de feeststemming. In de tenten werd gedanst, maar op de grote podia in de buitenlucht wilde de sfeer er maar niet inkomen. Bij het begin van de avond klaarde het op en dat was voor het publiek het startsein om alle schroom van zich af te gooien.

Afrojack

Dj Afrojack was daar op de Open Air Stage –het hoofdpodium- medeverantwoordelijk voor. De Nederlander zweepte het publiek flink op en kreeg de massa in beweging. ID&T-baas Duncan Stutterheim bekeek het tafereel van een afstandje en genoot. ''Dit tekent de Nederlandse danceliefhebber. En de organisatie, het loopt gesmeerd vandaag.''

Mystery Land draagt uit meer te zijn dan een muziekfestival en biedt de bezoeker een breed scala aan entertainment. De bezoekers maakten zaterdag gretig gebruik van massages, chill-ruimtes en de kleinere podia waar kunstenaars experimenteerden met nieuwe geluiden.

Maar uiteindelijk voert de muziek de boventoon. Waar dance- en housemuziek jarenlang de hoofdmoot waren op Mystery Land, zijn er de laatste jaren nieuwe invloeden bijgekomen. DJ’s verwerken steeds meer hiphop, popmuziek en dubstep in sets. Zo zorgde dj Chuckie in zijn Dirty Dutch-tent voor applaus door Daft Punk over te laten gaan in de Beasty Boys en bracht Fedde le Grand op de mainstage enkele klassiekers ten gehore.

Kracht

Hoe kan het zo zijn dat in een land waar de laatste jaren een wildgroei aan dancefestivals heeft plaatsgevonden, Mysterland altijd na een aantal weken is uitverkocht? NU.nl polste bij drie dj’s van eigen bodem wat de kracht van het feest is. ''Het is het idee er achter, het concept is gewoon erg goed'', vindt Fedde le Grand. ''Op Loveland voel ik hetzelfde. Het feest wordt met een bepaalde gedachte opgebouwd en zit goed in elkaar. Het is vrolijk, je waant je in een sprookjesbos. Dat werkt gewoon goed.''

''Het feest verslapt nooit'', meent Speedy J. ''Ik draai nu al twintig jaar mee en zie hier mensen rondlopen die ik ook in mijn begintijd aan de andere kant van de draaitafel zag. Die gaan tegenwoordig bijna nooit meer uit, maar Mystery Land staat vast in de agenda. Ze krijgen nog steeds wat ze willen horen.''

DJ Chuckie roemt vooral de diversiteit. ''Op dit terrein vind je van alles. Elke vorm van housemuziek is vertegenwoordigd. Dit is voor mij de multiculturele smeltkroes. En dan heb ik het niet over nationaliteiten, maar over muzieksmaken. Ik krijg er kriebels van in mijn buik.''

Winehouse

Voordat Fedde le Grand om 21.30 uur op het hoofdpodium het stokje over geeft aan de afsluitende dj van de avond, Sebastian Ingrosso, is de draaitafel enkele ogenblikken onbemand. De lucht wordt gevuld met vuurwerk en het nummer Valerie van de onlangs overleden zangeres Amy Winehouse klinkt door de speakers.

En terwijl Ingrosso, één derde van de Swedish House Maffia, daarna op melodieuze wijze duizenden liefhebbers een warm afscheid van een koude dag voorschotelt, zorgt aan de andere kant van het terrein hardcore-dj Promo bij Q-dance onder een deken van laserstralen voor een beukende afsluiter. Omdat ook de achttiende editie van Mystery Land alle smaken biedt.

Bekijk lezersfoto's op NUfoto