AMSTERDAM - Rob Bolland dreigt Buma/Stemra voor de rechter te slepen. De componist wil excuses van de auteursrechtenorganisatie voor de manier waarop hij in de media is neergezet.

Bolland werd donderdag opgepakt nadat hij stennis zou hebben geschopt bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp.

"Ze hebben in de media verkondigd dat ik me vreemd en agressief zou hebben gedragen. Buma liegt. Als ze geen excuses aanbieden, start ik een kort geding wegens laster en smaad", zegt Bolland tegen het AD.

Ook overweegt hij een aanklacht tegen de politie, omdat die hem naar eigen zeggen hardhandig in de boeien sloeg. "Ze waren zo agressief dat ik nu onder de blauwe plekken en bloeduitstortingen zit."

Praten

Bolland ging naar Hoofddorp om te praten over zijn geschil met Willem van Kooten, waarin hij zou worden tegengewerkt door Buma/Stemra. Ook wilde hij zijn jaarlijkse voorschot van 'enkele duizenden euro's' ophalen. "Ik heb dat voorschot nodig, omdat ik anders de rechtszaak tegen Van Kooten niet meer kan betalen."

Buma/Stemra laat weten niks te kunnen betalen aan Bolland. "De belastingdienst heeft beslag gelegd op het geld dat er voor Bolland binnenkomt", zegt een woordvoerder. "Wij mogen en kunnen om die reden niets betalen."

De 56-jarige Bolland liet onlangs beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten. Vorig jaar kwam Bolland er achter dat Van Kooten zijn liedjes had doorverkocht zonder overleg, waardoor hij naar eigen zeggen zo'n 2,5 miljoen euro misliep.