AMSTERDAM - Een kleine drie jaar na debuutalbum Necima verscheen begin 2011 Grown Unknown van de Amerikaanse zangeres Lia Ices. “Het is voor mij als artiest belangrijk om mezelf constant te blijven uitdagen”, zegt ze tegen NU.nl.

Ices’ opvallendste karakteristiek is haar hoge, acrobatische stem, die tijdens haar studie tot volle wasdom kwam. “In het laatste semester van mijn studie heb ik een zomerprogramma gevolgd aan de Roy Hart School in Zuid-Frankrijk (in het plaatsje Malérargues, red.).”

“De vocale training richtte zich op het gebruiken van je stem als instrument. Die benadering maakte van alles in me los. Ik besefte dat ik een veel expressiever, dieper en vreemder geluid kon ontwikkelen dan met een klassieke zangbenadering mogelijk was geweest.”

Eigenlijk zou Ices komen spelen op popfestival Into The Great Wide Open, dat van 2 tot en met 4 september plaatsvindt op Vlieland, maar ze heeft afgezegd. En dat terwijl de schuchtere Amerikaanse juist zo’n sterke band met de natuur heeft: ze nam Grown Unknown op in Vermont, een bosrijke staat ten noorden van Ices’ woonplaats New York.

“Ik schreef mijn muziek tot dan toe altijd in de stad”, vertelt de frêle zangeres. “De nieuwe omgeving maakte me nerveus. Ik vroeg me af of het wel zou werken voor mij.” Dat deed het, beter nog dan Ices voor mogelijk had gehouden.

“In New York is er zóveel externe energie dat ik soms het gevoel had dat ik muziek gebruikte om die energie buiten de deur te houden. Daarom was het spannend om te zien hoe mijn muziek zou klinken als ik écht gelukkig, écht tevreden zou zijn.”

Lilac (FaceCulture-sessie BackStage Hotel, Amsterdam)

Na haar avontuur in Vermont weet Ices het zeker: werken in de vrije natuur biedt haar veel meer dan werken in de stad. Niet alleen het muziek maken bevalt haar, ook de levensstijl spreekt haar aan. “Ik had alle tijd om te experimenteren.”

“Mijn dagen voltrokken zich op een hele simpele, elementaire manier: vuur maken, brood bakken, werken, lezen, wandelen. Dat klinkt door in de muziek.”

Daphne (FaceCulture-sessie BackStage Hotel, Amsterdam)


 

Lia Ices speelt op 14 oktober in Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen.