ROGGEL – De Limburgse band Rowwen Hèze nam donderdag een videoclip op voor het nummer De Neus Omhoog, samen met rapduo The Opposites. Accordeonist Tren van Enckevort noemt de samenwerking “een erg goed gelukt nieuw idee”.

De nieuwe versie van De Neus Omhoeg is afkomstig van het deze zomer verschenen dubbelalbum Manne Van Staal. Het liedje was in 1995 al een hit in een liveversie. Het idee om De Neus Omhoeg in een nieuw jasje te steken ontstond in 2010, toen Rowwen Hèze het samen speelde met The Opposites in het tv-programma De Zomer Voorbij.

Toen gebruikten rappers Twan van Steenhoven en Willem de Bruin teksten van eigen nummers, in een funkachtige versie van het lied. Voor inclusie op het album Manne Van Staal werd gekozen om een ander arrangement voor het nummer te maken met nieuwe teksten. “Ik denk dat Rowwen Hèze zichzelf is gebleven in deze track”, aldus De Bruin.

“Het is voor beide kanten een schappelijke track geworden”, vervolgt hij. “Het nummer is authentiek gebleven.” Hij weet niet wat fans van The Opposites verwachten van deze samenwerking. “Ik denk dat onze fans Rowwen Hèze niet zo goed kennen.” Van Steenhoven: “Er zijn wel veel reacties over geweest op Twitter.”

Vakantie

In de videoclip zien we de mannen van Rowwen Hèze en The Opposites rondlopen met een doodskist door een bosrijk gebied, net buiten het Limburgse dorp Roggel. “Het was niet mijn idee”, zegt zanger Jack Poels. “Ik was net terug van vakantie uit Rusland, Mongolië en Peking en het script lag er ineens toen ik terugkwam.”

“Het thema spreekt voor zich”, meent De Bruin over de uitbeelding van de tekst van het dialectnummer. Toch denkt Jack Poels daar anders over. “Niet iedereen begreep de tekst toen het indertijd uitkwam. Nog steeds moet ik mensen soms uitleggen waar het over gaat.”

Gemakzuchtig

Rowwen Hèze is tevreden met Manne Van Staal, dat in zekere zin als een duetalbum kan worden gezien. “In de regel zijn dat soort albums erg gemakzuchtig”, vindt Poels. “Maar we hebben hiervoor evenveel uren in de studio gezeten als voor een nieuwe plaat.”

Eerder kondigde Rowwen Hèze al een nieuw album aan. Deze zal in het najaar van 2012 verschijnen. “Ik heb iedere maand een deadline voor een nieuw liedje”, vertelt Poels. “Je komt op nieuwe gedachten als je met andere mensen werkt”, voegt Van Enckevort eraan toe. “Niet dat Jack volgend jaar gaat rappen, hoor.”

Rowwen Hèze en The Opposites